Med smak för barocken
Gunilla Kihlgrens glas hör inte hemma i den strama, svenska traditionen. Istället inspireras hon av barockens brungula toner och snirkliga former.
Ett stort öga tittar ut genom en av Gunilla Kihlgrens massiva glasvaser. Bredvid står något som ser ut som två njurar eller mjältar, tvinnade kring varandra. Gjorda i glas naturligtvis.
Det är någon sorts oidentifierbara inre organ. Jag har ofta blicken vänd inåt mot jaget och kroppen, berättar Gunilla Kihlgren.
Även de starka färgerna har en förankring i människokroppen.
Jag var med om en grisslakt när jag var liten och minns fortfarande färgerna på tarmarna. De var alldeles röda och det var faktiskt väldigt vackert. Jag försöker få fram de där starka färgerna som kanske inte finns ute i naturen, men inuti kroppen.
I Nyköpings Konsthall finns inget skört eller bräckligt glas att beskåda. Allt är massivt och tungt. Gunillas alldeles nya formblåsta Ämbar är rejäla glashinkar som glittrar av bronsstänk, blänker i brunt och lyser i neongrönt.
Det passar mig att arbeta stort. Jag är fascinerad av det kraftfullhet som finns i glaset. Samtidigt är det svårt rent tekniskt att arbeta i stort format. Ugnar och annan utrustning är alltid gjorda för mindre grejer.
Lösningen på det problemet har Gunilla funnit i Venedig. Där har den italienske glasmästaren Pino Signoretto en verkstad anpassad för stora glasföremål, och starka glasblåsare som kan hantera den tunga massan.
Men att arbeta stort kräver inte bara muskler. Det tar också tid. Att forma en av de massiva vaserna tar fyra timmar. Sedan måste de kylas av långsamt i två veckor, för att glaset inte ska spricka.
Att arbeta i Italien passar Gunilla Kihlgren särskilt bra, eftersom hon känner sig besläktad med det italienska glaset och dess barocka uttryck.
Jag har alltid varit intresserad av barockens former och gulbruna toner. Jag minns att det var en stark upplevelse att komma till Rom första gången och se all barock i arkitekturen och den bruna färgen som finns överallt i staden.
I tio års tid har Gunilla Kihlgren hållit till i glashyttan på Fjäderholmarna utanför Stockholm. Men nu har hon och maken Rolf Svartström skaffat egen hytta i Hägersten. Hon är också medlem i hantverkskollektivet Blås
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!