Med talang för vardagen
Camilla Läckberg är civilekonomen som hoppade av och blev författare. Nu toppar hon försäljningslistorna med sina deckare om ond bråd död och relationer i det lilla kustsamhället Fjällbacka. På fredag kommer hon till Oxelösund.
Camilla Läckberg är inne
i en intensiv period. I februari ska den femte boken lämnas till förlaget men innan dess ska hon hinna med både författarbesök och intervjuer. Dessutom börjar tv-serien om hennes två första böcker att spelas in om några veckor. Men att skjuta på när boken ska vara färdig har inte fallit henne in.
Jag håller alltid deadline.
Camilla Läckberg är 32 år men har redan hunnit med två karriärer. Hon är utbildad
civilekonom och hann jobba som det i några år innan hon bestämde sig för att satsa på sin dröm. Hon har alltid tyckt om att skriva och alltid älskat deckare men vågade inte satsa på ett liv som författare.
Jag trodde inte att man kunde bli det på riktigt. Det har varit min rockstjärnedröm.
Vändningen kom när hon gick en kurs i att skriva deckare. Under kursen började hennes första bok, Isprinsessan växa fram och sedan den blev antagen i augusti 2002 har hon satsat helhjärtat på skrivandet. Hon har skrivit en bok om året och är nu snart klar med den femte. Inga refuserade manus stör bilden av en framgångsrik och effektiv författare. Men trots det har de senaste åren inte bara varit en dans på rosor.
Det har gått fort, men det har varit väldigt hårt jobb. Och det har inte alltid varit lätt.
Camilla Läckbergs böcker utspelar sig i det lilla samhället Fjällbacka på västkusten.
Karaktärerna är påhittade, men Fjällbacka, där författaren själv växte upp och alla andra miljöer i boken, finns på riktigt. Något som gör att det kan vara svårt att hålla isär verklighet och fiktion.
I Fjällbacka spekulerar alla vilt om vem som är vem i böckerna, men det är inga verkliga personer. När de säger det där måste vara den personen vet jag oftast inte ens vem det är.
I den första boken om Fjällbacka, Isprinsessan, träffas seriens huvudpersoner, Erica och Patrik och blir ett par. Genom böckerna får man sedan följa paret och deras vardagsproblem parallellt med de mysterier som de dras in i. Camilla Läckberg tror att det just är historien om deras liv som läsarna gillar.
Jag tror att det är vardagshistorierna som gör mig populär. Det finns många som är jättebra på att skriva kriminalhistorier. Men Erica och Patrik är ett vanligt par med ett vanligt liv.
Camilla Läckberg är en tillgänglig författare.
Hon träffar ofta läsare på föredrag runt om i landet och på sin blogg berättar hon både om sitt skrivande och om sitt privatliv. En stor kontrast till bilden av författaren som en skapande ensamvarg.
Jag tror inte att den typen finns längre. Det ställs helt andra krav på författare idag. Det går inte att bara leverera ett manus och sen sitta på sin kammare. Det är namnet som säljer. Man köper ju inte Nobels testamente utan Liza Marklunds nya.
På fredag ska Camilla Läckberg prata om sitt skrivande och sina böcker på koordinaten i Oxelösund. Hon har märkt att hennes läsare i mindre städer känner igen sig i böckerna.
Ja det gör de. Jag tror att det är lite universellt, dynamiken i småstäder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!