Medborgarförslag: "Låt de ensamkommande få bo kvar i Gnesta "

– Jag är fantastiskt stolt över civilsamhället och Gnestaborna som öppnat sina hem för de som fyllt 18 år, säger Stina Berge, som står bakom ett medborgarförslag om att låta ensamkommande få bo kvar i Gnesta. Men högsta socialpolitikern säger nej.

Stina Berge tycker att politiker och i viss mån riksmedia har en tendens att alltför ofta vara problemorienterade och lyfta fram det negativa. "Titta i stället vad kommuninvånare och flyktingar gjort tillsammans för Stjärnhov som ort. "

Stina Berge tycker att politiker och i viss mån riksmedia har en tendens att alltför ofta vara problemorienterade och lyfta fram det negativa. "Titta i stället vad kommuninvånare och flyktingar gjort tillsammans för Stjärnhov som ort. "

Foto:

Övrigt2017-12-23 13:59

2015 kom 35 000 ensamkommande till Sverige och i år lär det vara under 200, menar Stina Berge.

– Det är hög tid att ta hand om de ensamkommande killar som i två års tid varit utsatta för Migrationsverkets långsamma hantering av deras asylärenden, menar kulturarbetaren Stina Berge.

Hon och maken HC Nygård är ett välkänt par som bidragit på flera sätt för flyktingarnas väl och ve, bland annat genom att ha undervisat i svenska på Solbacka samt som gode män.

Stina har tillsammans med ett antal människor lämnat in ett medborgarförslag om att låta de unga även efter 18-årsdagen ska få bo kvar i kommun under asylprocessen.

– Många kommuner i landet gör så, bland annat Vingåker, eftersom ungdomarna ska få slippa ytterligare ett trauma av att tvingas flytta för att bo på ett trångt asylboende i en annan kommun.

Regeringens kommunbidrag på 1,5 miljoner kronor till Gnesta ska underlätta för de som fyllt 18 år att få bo kvar i kommun, menar Stina.

– Om inte annat så bör man ge pengarna till de som öppnar upp sina hem för att hjälpa de unga, vilket är vårt medborgarförslag.

– Jag undrar även vad de hittills använt bidraget till?

Ingrid Jerneborg Glimne, ordförande i vuxen- och omsorgsnämnden är skeptisk till medborgarförslaget.

– Pengarna är redan slut, även för nästa år. Bidraget går utöver budget men det kostar exempelvis 60 000 kronor per skolplats för de barn som bor i Stjärnhov, säger nämndordföranden.

– Även de som fått permanent uppehållstillstånd och bor hos vänner eller familj, kan komma att behöva ekonomiskt bistånd en tid.

– I all sin godhet för de unga så kanske de inte förstår att de inte kommer att få etableringsersättning. Vi följer bara lagen, säger Ingrid Jerneborg Glimne, som inte på rak arm kan säga vilka konton bidraget gått in på.

Ekonomichefen Susanne Gustafsson skriver i ett mejl: De ekonomiska medlen har mestadels överförts till Gnesta ungdomsboende och familjehemsverksamheten inom socialtjänsten. (...)Sociala utskottet har beslutat om personen ska få fortsatt boende eller om ungdomens behov kan tillfredsställas av annan myndighet (Migrationsverkets egna boenden).

– Mestadels?! Dessutom borde ordförande veta att varje kommun kan söka ersättning från Migrationsverket för dessa asylsökande ungas skolundervisning

Stina har en annan åsikt som hon gärna kastar ut.

– Jag anser att det är var och ens medborgliga plikt, civil olydnad i medmänsklighetens namn. Kanske till och med andra världskriget kunnat stoppats om folk tillsammans brutit mot omänskliga lagar och regler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!