Medborgarförslag om ensamkommande unga får gehör hos politikerna

Ensamkommande som fyller 18 ska kunna söka ett inackorderingsbidrag på 2 000 kronor för att kunna stanna i Gnesta, förutsatt att man hittar ett boende. Det föreslår majoriteten.

Det var proppfullt på Elektrons läktare när medborgarförslaget lämnades till kommunfullmäktige i februari. Nu tycks personerna bakom förslaget få gehör hos Gnestas politiker.

Det var proppfullt på Elektrons läktare när medborgarförslaget lämnades till kommunfullmäktige i februari. Nu tycks personerna bakom förslaget få gehör hos Gnestas politiker.

Foto:

Övrigt2018-03-18 10:01

Det omtalade medborgarförslaget om att ensamkommande ungdomar ska få stanna i kommunen efter 18-årsdagen ligger på vuxen- och omsorgsnämndens bord på torsdagens möte. Förslaget till beslut innebär att de som blivit myndiga, eller fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket, ska kunna stanna i Gnesta fram till dess att alla beslut vunnit laga kraft.

Berörda personer ska även kunna söka ett inackorderingsbidrag på upp till 2 000 kronor.

‒Jag tycker att det här är en jättebra lösning, vi har tillmötesgått medborgarförslaget på ett bra sätt. Summan motsvarar det kommunala bidrag man kan få om man väljer en utbildning på någon annan ort, säger Ingrid Jerneborg Glimne (M).

Hon har tidigare uttalat sig kritiskt till liknande förslag, bland annat när frågan debatterades i kommunfullmäktige i november.

Har du svängt i den här frågan och i så fall varför?

‒Ja, litegrann. Jag ser ju att det är flera av de här ungdomarna som bor kvar i vår kommun, och att det finns ett stort engagemang att hjälpa till, säger Jerneborg Glimne.

Hur många som kan komma att beröras av förslaget, och vad det skulle kosta kommunen, är inte klarlagt, men en uppskattning i beslutsunderlaget pekar på 800 000 kronor till och med 2019.

‒Jag vet inte exakt var pengarna kommer att tas. Det finns en generell pott med pengar och det kan innebära att det finns andra saker som vi nu inte kan göra, säger Jerneborg Glimne.

Hon påpekar också att förslaget inte omfattar de ungdomar som från början anvisats till andra kommuner men som nu vistas i Gnesta. Ett motkrav är även att man ska studera på gymnasiet eller ha en godkänd praktikplats. Vad som händer om någon som går i grundskolan får sin ålder uppskriven har inte diskuterats.

Både Moderaterna och Socialdemokraterna menar att det finns en samsyn inom majoriteten i den här frågan. Även oppositionen är med på tåget.

‒Jag står bakom förslaget, jag har svårt att se att det skulle kunna se ut på något annat sätt, säger Åsa Tallberg (V), andre vice ordförande i vuxen- och omsorgsnämnden.

Nämnden behandlar alltså frågan på torsdag. Sedan ska ärendet vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

20-tal ungdomar

Enligt vuxen- och omsorgsförvaltningen finns det i dag fem ungdomar anvisade till Gnesta som fortfarande väntar på sina asylbeslut.

Av de som fyllt 18 år, eller fått sin ålder uppskriven, finns ett 15-tal kvar i kommunen.

Utöver dessa finns fler ensamkommande ungdomar som vistas Gnesta, men som ursprungligen anvisades till andra kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!