Medborgarförslagen i Gnesta röstas ner

I över ett år har Gnestas invånare lagt medborgarförslag till kommunens politiker. Medborgarförslagen infördes för att öka demokratin och göra det möjligt för invånare att påverka i kommunen. Men än har inget medborgarförslag röstats igenom.

Övrigt2005-02-08 21:01
Under det dryga år som medborgare har kunnat komma med förslag har runt 25 förslag kommit till kommunen. De har handlat om uppsnyggning av Gnesta, hastighetsbegränsningar, uppsättning av skyltar och mycket, mycket mer.
Fem av förslagen är fortfarande under utredning, övriga har avslutats.Ännu har inget medborgarförslag vunnit gehör hos politikerna.
Det har inte varit något förslag som direkt har hjälpt oss i arbetet, säger kommunalrådet Gert Nilsson (s).

När kommunstyrelsen hade sammanträde i måndags beslutade politikerna att avslå tre medborgarförslag.
Att inget medborgarförslag har röstats igenom än ser Gert Nilsson inte som ett problem. Han tycker inte att medborgarna ska känna sig hindrade att lägga förslag i fortsättningen också.
Det beror på ärendenas karaktär att de har avslagits. Det är ingen strategi vi har att avslå alla, säger han.
Även om det blir avslag på förslaget så har ju frågan väckts och indirekt kan den komma in i något partis medvetande och kanske tas upp senare i något annat sammanhang.
Dessutom kan frågan påverka även tjänstemännen under tiden som frågan handläggs.
Gert Nilsson gissar att Gnestas första medborgarförslag att röstas fram kan komma redan under våren.
Ett par förslag vet jag som är under utredning och kommer behandlas positivt, säger Gert Nilsson.
De förslag han ser en framtid för handlar dels om en översyn av de lokala ordningsföreskrifterna och dels förslaget om en lokal för borgerliga vigslar.
Medborgarförslagen infördes i Gnesta för att öka demokratin. De skulle göra det möjligt för invånarna att påverka utan att behöva engagera sig i de politiska partierna.

Det fanns ett tryck på att införa medborgarförslag. Dels motioner från centern och miljöpartiet, dels i form av en allmän debatt i samhället.
Har det fungerat bra i Gnesta?
Det har varit lite blandat. En del ärenden som har kommit in har legat utanför kommunens arbetsområde. En del ärenden har varit kostnadskrävande, både att handlägga dem och att genomföra dem, säger Gert Nilsson.
För att bevilja ett medborgarförslag är det viktigt att förslaget ligger i linje med den politik som förs, anser kommunalrådet.
Förslaget måste vara bra. Det är fel att ge signalen att de kan få vad de vill ha. Förslaget måste stämma med inriktningen i den politik vi för.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!