Medellivslängden i Sörmland sjunker
Medellivslängden i Sörmland sjunker. Traditionellt har invånarna i de norrländska skogslänen kortast livslängd. Men nu har Sörmland nått samma nivå.
Vi vet sedan 80-talet år tillbaka att människor som bor i skogslänen är de som har kortast livstid.
Skälen är många och har naturligtvis varierat genom tiderna. Förr var det tuberkolosen som tog många liv. I dag är hjärt- och kärlsjukdomar vanligare i skogslänen än i övriga Sverige. En kärv arbetsmarknadssituation har präglat skogslänen under hela 1900-talet och än i dag.
Forskarna ser också andra samband.
Sambandet mellan medellivslängd och bidragsmottagande är tydligt. Man vet också att personer i lägre social position äter sämre, röker mer och motionerar mindre, säger Sam Willner.
För 80 år sedan låg medellivslängden i Sörmland i topp i Sverige.
Men i dag sticker Sörmland verkligen ut. I sex av Sveriges län ligger medelåldern under 79 år. Och numer är Sörmland ett av dem.
Några förklaringar till de försämrade siffrorna kan Sam Willner inte ge.
Befolkningsstatistik av olika slag visar dock att Sörmland ligger illa till i flera avseenden.
Bland annat gäller det utbildningsnivåerna. Ingen av de sörmländska kommunerna kommer upp till riksgenomsnittet när det gäller eftergymnasial utbildning hos befolkningen.
Sämst ser det ut i Oxelösund och Vingåker. Bara 19 procent av oxelösundsborna har eftergymnasial utbildning. Likadant ser det ut i Vingåker.
På länsnivå är motsvarande siffra 27 procent medan rikssiffran är närmare 33 procent.
Oxelösund avviker kraftigt också i ett annat hänseende. Både kvinnor och män i Oxelösund begår självmord i större utsträckning än i resten av Sverige. Det är dubbelt så vanligt att invånarna i Oxelösund begår självmord som i resten av länet.
Jag har inte studerat Sörmland närmare. Men siffrorna visar onekligen på en intressant utveckling som vore värd att granska närmare, säger Sam Willner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!