Mello-scenen på plats i Rosvalla

Så var den på plats, den 22 meter breda och elva meter djupa scenen där duellerna avgörs på lördag.

Foto:

Övrigt2019-02-27 17:17

Vilka fyra artister som går vidare till finalen i Melodifestivalen avgörs på scenen sist i programmet. De åtta artisterna som tävlar på lördag ställs upp parvis på scenen som har byggts upp i stora ishallen på Rosvalla.

Senast Andra chansen kom till Nyköping 2012 var det bara två artister som gick vidare, nu är det fyra. Det är bättre, tycker producent Henrik von Zweigbergk, som inte gillar utslagstävlingar.

– Jag gillar mer varm tv än utröstnings-tv. I green-room sitter duellanterna ihop och inte vid olika bord. Det är för att göra det lite mjukare.

Är det en mjuk tävling?

– Nej för man åker ju ut. Men jag tror att artisterna är mindre nervösa nu när fyra går vidare. Det känns inte lika hårt att åka ut.

Anna Bergendahl och Andreas Johnson som möts i Andra chansen-duellen känner dessutom varandra sedan tidigare och de har samma publik.

– Det finns connections, det gör att det blir mjukare, säger Henrik von Zweigbergk.

Det är hans 17:e år på raken med Mello, men första året som producent.

En av programledarna för Andra chansen blir Sarah Dawn Finer, berättar han vidare, även om det inte är officiellt än. Hon var programledare på Rosvalla även 2012 när ljudet plötsligt försvann för publiken de två sista låtarna. I tv märktes ingenting, men inne på arenan blev det alldeles tyst. Det är det Henrik von Zweigbergk är mest nervös för, att tekniska problem som inte går att styra över ska uppstå.

Scenen är visserligen redan är på plats, men det pågår ändå ett ständigt arbete inne i stora ishallen. Kameror skruvas på, instrument ställs fram på scenen och mikrofoner packas upp.

Irene Wiklund, bildingenjör på SVT, stoppar in ett särskilt filter i en av kamerorna som ska ge ett särskilt "glow" kring lamporna på scenen. Tio kameror används under sändningen. För att det ska se bra ut i tv när man klipper mellan olika kameror måste ljus och färg stämma överens. Den balanseringen görs av Irene Wiklund som under tävlingen kommer att sitta i en så kallad OB-buss utanför Rosvalla.

– Det är jag som bestämmer hur det ser ut, säger hon.

Alla artisterna har kommit till Nyköping och på onsdagen hölls "torr-repetitioner" på Rosvalla. En yta motsvarande scenen i stora ishallen hade tejpats upp på en annan plats i anläggningen och där hölls alltså de första repetitionerna för Andra chansen. På torsdagen hålls repetitioner på den riktiga scenen med kameror och på fredag är det genrep.

Detta behövs till Andra chansen

► 313 rörliga lampor

► 2 259 kablar med total längd på över 21 kilometer.

► 416 meter tross

► 10 kameror

► En 13 ton tung ljusanläggning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!