Mer EU-federalism kan ge decentralisering

Diskussionen om EU:s framtid har startat. Den viktigaste frågan för EU:s framtidskonvent är hur EU ska bli en mer öppen, demokratisk och effektiv organisation även med 25 medlemsländer. Det är svårt att tänka sig att unionen kan bli mer demokratisk utan deltagande och förankring bland medborgarna. Därför är det en god ambition att få allmänheten engagerad i debatten. I Stockholm ska man därför samla ett medborgarkonvent med deltagare från 200 organisationer.

Övrigt2002-03-01 20:48
Problemet är att regeringens företrädare i konventet, vice statsminister Lena Hjelm Wallén, vill sätta dagordningen. I en debattartikel i DN varnar Lena Hjelm Wallén och hennes ersättare, Lena Hallengren, för en debatt om konstitutionen. De anser att den frågan bör lyftas bort för att inte federalister och EU-skeptiker ska ta över. Istället nämns fyra sakfrågor, jordbruket, asyl- och migrationspolitiken, öppenhet och rättsligt samarbete, som regeringen tycker är mer angelägna att diskutera.
Som om vanligt folk inte skulle vara intresserade av hur EU ska styras? Ett avgörande vägval för EU är om man skall gå i mer federal, det vill säga överstatlig, riktning eller om samarbetet även fortsättningsvis främst skall vara mellanstatligt. Vad gäller de sakfrågor som regeringen räknar upp råder snarare en frustration bland medborgarna över att EU inte har levt upp till de löften som politikerna redan har gett på dessa områden. Att enbart hänvisa till sakfrågor när EU:s framtid står på spel är ett illa dolt försök att föra folk bakom ljuset.
Genom att undvika att prata om en konstitution i EU låter man allt vara som förut. Vad det handlar om är att behålla makten hos de nationella regeringarna. Därför vill Göran Persson att det mellanstatliga samarbetet ska öka medan federalisterna vill ha en författning som slår fast maktfördelningen mellan EU och dess medlemsstater, vad som ska göras på EU-nivå och på den nationella nivån. Just frånvaron av bestämda gränser för EU:s rätt att intervenera i vad som traditionellt varit enskilda medlemsstaters inre angelägenheter leder ovillkorligen mot mer överstatlighet. I förbundsstater som Tyskland och USA anses ordentligt genomarbetade och fast förankrade regler vara ett skydd för delstaterna. Så skulle mer av federalism kunna fungera också inom EU.
Men federalism är ett missbrukat ord i Sverige. Centerledaren Maud Olofsson har sagt att federalism är den yttersta formen av decentralisering. Om Lena Hjelm Wallén skulle visa det politiska modet att ge sig in i den diskussionen skulle det garanterat bli fart på debatten. CH
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om