Mer pengar till skolan i Trosa

Nästan två och en halv miljon mer än planerat ska under nästa år pytsas ut till skolorna i Trosa, Vagnhärad och Västerljung. Studievägledning är en prioriterad bit, och det är för att kommunen vuxit mer än väntat som satsningen kan göras.

Övrigt2013-11-19 21:02

Hela 524 personer flyttade till Trosa kommun under årets tre första kvartal. 441 flyttade iväg, och differensen är större än vad politikerna hade räknat med.

Det är huvudorsaken till att det nu, när budgeten för nästa år revideras, finns lite extra pengar att fördela.

– Vi gör alltid en uppföljning i november när man är mer säker på vilka medel som finns. I år ser vi ett ekonomiskt länge där vi kan tillföra medel inför 2014, säger kommunalrådet Daniel Portnoff (M).

Revideringen av budgeten tas upp av kommunstyrelsen i dag, onsdag, för att sedan klubbas igenom av kommunfullmäktige i december. Och det är framför allt skolan som får pengar.

En miljon av de totalt 2 464 000 kronorna läggs undan för att hjälpa barn med särskilda behov. 664 000 läggs på mattetimmar i årskurserna 1–3 och 800 000 på vägledning inför, och uppföljning av, elevernas gymnasieval.

– Det är en temporär satsning som vi sett fallit väl ut i form av att fler väljer rätt från början. Nu permanentas den. Det en investering som betalar sig själv, säger Daniel Portnoff.

Rent konkret hamnar den senare potten i två par händer. Dels hos Kajsa Eriksson Larsson, kommunens utbildningsstrateg som bland annat åker ut till de gymnasieskolor där Trosaeleverna hamnat. Dels hos Marie-Louise Blixt, studievägledaren som lotsar högstadieeleverna rätt.

– Just nu är det mycket mässor det handlar om. Vi har redan varit i Nyköping, och nytt för i år är att vi åker till Älvsjömässan på torsdag. Tidigare har vi bjudit in gymnasieskolorna hit till oss, men nu när de är så många går det inte, säger hon.

Två av dem som laddar för resan är Ellinor Pettersson och Caroline Pettersson. De är inte släkt, men går i samma klass på Hedebyskolan. Vart de ska söka sig vet de inte än.

– Jag vet bara vad jag inte vill bli, och det är kontorsråtta. Så det får bli något praktiskt, säger Ellinor.

– Jag vill jobba med människor. Så det är barn- och fritidsprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet jag funderar på, säger Caroline.

Att gymnasievalet blivit såväl svårare som viktigare på senare år är något de flesta är överens om. Marie-Louise Blixts bild är att det numera är färre som väljer fel, men att de som faktiskt gör det har det tuffare.

– Förr fanns individuella programmet som fångade upp dem som hoppade av. Nu riskerar du att bli hängande, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om