– Bara på fredagen (läs i dag) har vi två ombudsmän ute och förhandlar på arbetsplatsen om sexuella trakasserier. Våra ombudsmän är ute på många sådana här ärenden. Men ofta är företagarna dåliga på det, man löser problemen på fel sätt. Om någon tjej råkar ut för det så flyttar man gärna henne i stället för att ta tag i problemet.
Dan Söderqvist konstaterar att det gäller både större och mindre arbetsplatser, möjligen att de riktigt stora arbetsplatserna har mer kunskap. Men även där finns problem.
– Det finns säkert en mängd fina policys, men från tanke till handling är det en bit. Oftast gäller trakasserierna muntliga sexuella påhopp som någon drar igång och sedan hänger fler på i en svans som har en manlig jargong.
Enligt Dan Söderqvist är det viktigt att Metall diskuterar frågan ute bland klubbarna för att få till en ändring.
– Vi får hålla konferenser och utbilda under tiden, men det kommer att dyka upp ännu mer såna här ärenden nu. Det är redan alldeles för mycket och inte bara här och där. Vi har ett jobb att göra.
Han nämner Eberspächer som exempel på en arbetsgivare som verkligen tagit tag i problemet.
– Varken klubb eller arbetsgivare vill se kränkningar av kön eller etnisk härkomst. Vi har en Code of conduct, ett levande dokument som uppdateras hela tiden och alla anställda får ta del av från dag ett. Vi i klubben går ut och pratar om att ni är kollegor, inte man och kvinna. Jämfört med hur det var för tio år sedan är det avsevärt bättre klimat nu, säger Kenneth Säfström, klubbordförande för IF Metall på Eberspächer.
Han nämner en jämställdhetsföreläsning som en ögonöppnare och rekommenderar fler klubbar att utnyttja möjligheterna.
– Både avdelningen och förbundet har jämställdhetsansvariga som kan utbilda.
Kenneth Säfström konstaterar att många kvinnor kan känna sig obekväma med att berätta om kränkningar.
– Det är viktigt att även vi karlar pekar på felaktiga beteenden och säger att det inte är ok. För fortfarande är det tyvärr så att det en man säger lyssnar fler på. En del kanske säger "ska allting vara så politiskt korrekt?" Ja, det ska faktiskt vara det. En arbetsplats är ett öppet forum.