Rörelseresultatet för helåret 2017 förbättrades med 2 625 miljoner kronor sedan året innan och landar nu på 3 838 miljoner kronor. Högkonjunkturen spelar SSAB i händerna. Bland annat har Special steels, där Oxelösund ingår, ökat leveranserna med 18 procent till 1,2 miljoner ton.
Omsättningen för hela koncernen blev dock lägre:10 017 miljoner kronor, jämfört med 14 442 miljoner kronor ett år tidigare, men vinsten ökade alltså. Rörelseresultatet landade på 843 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2017, långt över resultatet på 107 miljoner kronor, för motsvarande period 2016. Det var dock under analytikernas förväntningar som i genomsnitt hade räknat med ett rörelseresultat på 1 013 miljoner kronor, enligt en sammanställning som Reuters gjort.
Något som kostat pengar för koncernen under året är det haveri som skedde i valsverket i Oxelösund i slutet av december 2016 och fick eftersläpande effekter under stora delar av 2017.
– Haveriet i Oxelösund hade mer effekt än vi trodde. Det har varit komplicerat med logistiken, men nu har vi det bakom oss, sa SSAB:s vd Martin Lindqvist när tredje kvartalsrapporten för 2017 presenterades i höstas.
Plåster på såren kom efter en uppgörelse med försäkringsbolaget. I bokslutets resultat räknas ersättningen man fick på 265 miljoner kronor för haveriet i Oxelösund in. Under fredagens presskonferens där bokslutet offentliggjordes fick Lindqvist frågan om man nu fått ett helhetsgrepp om vad haveriet kostat totalt sett.
– Jag vill inte gå ut med en exakt siffra. Nu har vi blivit kompenserade, men det täcker inte våra kostnader för haveriet fullt ut. Vi har fortfarande haft några problem med bland annat transporter under början av fjärde kvartalet 2017, men det är svårt att säga exakt hur mycket det har påverkat resultatet, sa han.
– Våra produkter från Oxelösund har jämförelsevis bra marginaler. Med normal produktion och normala volymer kommer vi att se bättre marginaler, fortsatte Lindqvist.
Aktieägarna kan se fram emot utdelning för första gången sedan 2012, detta med en krona per aktie, vilket var något högre än analytikers förväntningar.
Den fast anställda personalstyrkan inom koncernen har efter nedskärningarna stannat kvar på den lägre nivån.
– Vi har hållit basen av anställda låg, men använder visstidsanställda mer. Om och när efterfrågan går ner är vi redan förberedda för det på det här viset, säger Håkan Folin som är ekonomi- och finansdirektör vid SSAB.