Miljön vinner på avdrag för avlopp

Övrigt2009-03-09 18:30
Havsmiljöpropositionen är ett omfattande dokument med ett stort antal intressanta åtgärder. Det är ett av de mest omfattande miljöpolitiska dokumenten som Alliansen levererar under mandatperioden. En för enskilda hushåll viktig åtgärd är att Hus-avdraget, som tidigare hette Rot-avdrag och hushållsnära tjänster, även ska gälla arbetskostnader för att bygga om enskilda avlopp.
I Trosa kommun har man inlett en inventering av kommunens samtliga enskilda avlopp. Det innebär att åtminstone 800 ska inspekteras fram till 2011. Just nu pågår inventeringen i Vagnhärad med omnejd. För ett antal fastighetsägare lär det också betyda efterföljande propåer om att bygga om. Av landets drygt 700 000 fastigheter med enskilda avlopp räknar man nämligen med att åtminstone 300 000 inte klarar lagens krav på avloppsrening.
Stödet ska minska kostnadsbördan för att installera eller renovera fosforavskiljande infiltrationsanläggningar, markbäddar eller minireningsverk. Kostnaderna ligger på mellan 40 000 och 100 000 kronor beroende på vilken lösning som väljs. Reningsgraden är mellan 25 procent och 95 procent av all fosfor.
Dessa fastighetsägare får nu en hjälpande hand av skattebetalarna för miljöns skull. Regeringen räknar med att den här reformen kommer att kunna minska Sveriges årliga utsläpp av fosfor med upp till 180 ton.
I Trosa, som nu får välförtjänt uppmärksamhet för sitt kretslopps- och hållbarhetstänkande, finns även en av landets sex båtbottentvättar. I denna fråga var kommunen tidigt ute, redan 2005, och satsningen har gett goda erfarenheter. Regeringen finner det politiskt motiverat att ge ekonomiskt stöd hälften av investeringskostnaden för få fler båtbottentvättar längs kusterna. På sikt syftar det till att få bort behovet för båtägare att använda giftiga båtbottenfärger. Pengarna kommer att ingå i stödet till lokala vattenvårdssatsningar på cirka 120 miljoner kronor per år.
Båttvättar var ju ett hett ämne i Nyköping ifjol. Socialdemokraterna ville att kommunen skulle bygga en båttvätt. Nyköpingsalliansen kom i stället överens med Tystberga Båtklubb om att föreningen skulle få stöd till sådan. Så långt, allt väl. Men föreningen hade inte räknat med att klara mer än de egna båtarna. Ska det vara öppet för fler kostar det mer, en knut som kommunen och föreningen borde kunna lösa i samförstånd. Å andra sidan kan det förstås tillkomma nya intressenter när statsbidraget så drastiskt minskar investeringskostnaderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om