Miljöpartiet spelar på medelklassens ängslan

Vem som helst kan bli sjuk eller förlora sysselsättningen. Krisens effekter börjar nu synas i statistiken. För ­bostadsägaren – med amorteringar som måste betalas – blir en längre tid med lägre inkomst förödande.

Övrigt2009-12-15 05:00

Ängslan över att bli arbetslös märks inte minst i vår konsumtion. Trots att jobbskatteavdraget har ökat utrymmet för privatkonsumtion väljer hushållen att hålla i plånboken. Nybyggda gallerior måste sänka priserna. Butiker har svårt att locka kunder även på lördagar.
Julhandeln lär bli en livboj. Däremot kommer 2010 att bli ett tufft år för detaljhandeln. Anledningen är inte att konsumenterna har mindre pengar – utan att kunderna är rädda för att bli av med jobbet. Där vi tidigare valde att impulsköpa en ny vinterjacka, är vårt köpbeteende inte längre kortsiktigt .Vinterjackan hänger med en säsong till.

När Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson, och socialpolitiska talesperson Gunvor G Ericson, i en ny debattartikel (AB 14/12) föreslår en sammanslagning av sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen talar MP direkt till galleriornas kunder. Deras resonemang säger att ingen går säker.
Miljöpartiet spelar på medelklassens ängslan. Skribenterna visar hur drygt 50 000 svenskar kommer att påverkas av den förändrade sjukförsäkringen – men det är inte till dem Miljöpartiet vänder sig. Eriksson och Ericson har i uppdrag att få bostadsrättsägaren – som har kvar jobbet – att rösta på De rödgröna.

Visst. Det behöver inte vara fel att slå ihop sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen. Harmoniseringen skulle med all sannolikhet öka hastigheten i enskilda, individuella ärenden. Därigenom kan tryggheten för individen förbättras. Men sammanslagning kan ske på ena eller andra sättet. I rödgrön förpackning innebär en förändrad sjuk- och arbetslöshetsförsäkring inte en privatisering av sjukförsäkringen – utan en obligatorisk a-kassa. MP vill alltså öka statens roll i socialförsäkringssystemen. Hur går till exempel en sådan politik ihop med Maria Wetterstrands flirt med liberaler?
Miljöpartiet har valt sida och lutar åt vänster. Det kan mycket väl resultera i partiets första ministerposter, eftersom den svenska valmanskåren lutar åt samma håll. Om MP : s politik ger kunden i klädbutiken självförtroende att konsumera Sverige ur krisen är däremot mycket, mycket tveksamt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om