Miljövänligt men inte kundvänligt

Fjärrvärmen är bra för miljön. Men den binder också kunderna till en enda leverantör som inte har något val när priserna går upp.

Övrigt2006-09-27 00:16
Fjärrvärmeutredningen har föreslagit en reglerad fjärrvärmelag, nu vet vi inte hur det blir med den lagen efter regeringsskiftet, säger Paul Westin, enhetschef på Energimyndigheten i Eskilstuna.
Trots att Nyköpings kommun i sin energiplan vill jobba för att fjärrvärmen byggs ut har inte kommunen några bra styrmedel, säger Paul Westin.
Han tycker att kommunen borde kunna koordinera olika intressen så att fjärrvärme-
utbyggnaden ligger i fas med nybyggnationer.
Men det finns ett lagligt sätt för kommunen att tvinga fram fjärrvärmeutbyggnad. Precis som med vatten och avlopp kan kommunen ordna så kallade fjärrvärmeområden där kommunen är tvungen att tillhandahålla fjärrvärme.
Resultatet skulle bli att fjärrvärmen då blir en kommunal taxa, precis som VA-taxan.
Men just nu vore det nog svårt att tvinga folk till Vattenfall när det finns alternativa uppvärmningssystem som också är miljövänliga, säger Robert Tholén, kommunjurist i Nyköping.

I Nyköping äger statliga aktiebolaget Vattenfall fjärrvärmeverket vid Idbäcken. Från årsskiftet går priserna upp med i genomsnitt en procent. Trots det hävdar Vattenfall att fjärrvärmen är billigare än andra uppvärmningsformer.
Våra investeringar i Idbäcksverket gör verksamheten effektivare. Därför tror vi att priset på fjärrvärme kommer att vara stabilt under de närmaste åren, säger Per Ljung, anläggningschef på Idbäcksverket i Nyköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om