Det förutspår SMHI utifrån ett scenario där växthusgaserna som orsakar uppvärmningen är fortsatt höga.
Statens meteorologiska och hydrologiska institut bidrog med flera rapporter när "En trygg dricksvattenförsörjning" före årsskiftet lämnades till regeringen. Utredningen behandlar bland annat den globala uppvärmningens förväntade konsekvenser för dricksvattnet och täktskyddet.
Enligt SMHI kommer det varmare klimatet att påverka tillgången på vatten i sjöar och vattendrag över hela landet. Skillnaderna är dock stora mellan årstiderna och landets regioner.
Under vår och höst väntas vattennivåerna stiga med risk på sina håll för bland annat översvämningar. Under helåret blir vattentillgången högre än i dag.
Sommartid förväntas ett drastiskt motsatsförhållande. Särskilt minskar tillgången på dricksvatten i västra Götaland, men också Sörmland drabbas enligt SMHI när de ökade medeltemperaturerna får mer vatten att avdunsta.
Redan om 50 år kan det i länets mellersta och östra delar i värsta fall handla om upp emot en 40-procentig minskning av sötvattentillgången.
Detta behöver länsstyrelserna och kommunerna ta höjd för nu, konstaterar dricksvattenutredningen. Ett förslag däri är att både dagens och framtidens behov av dricksvatten ska kartläggas över hela landet och läggas till grund för regionala vattenförsörjningsplaner.
Södermanlands län ingår i norra Östersjöns vattendistrikt där länsstyrelsen Västmanland har uppdraget att vara vattenmyndighet. Också i myndighetens förvaltningsplan 2016–2021 trycks på vikten av att sådana försörjningsplaner tas fram.