(M)indre stroppigt partiräcker inte som strategi

Det var en nervös stämning i lokalen när moderaterna samlades till extra stämma i Sollentuna. Tonen i det moderata samlingspartiet kan ibland vara ganska rå och en orolig partifunktionär befarade ett offentligt tarmvred. Så blev det inte. Mot bakgrund av de avgångskrav som kommit från många håll i landet blev det en tämligen städad tillställning.

Övrigt2002-11-08 22:33
Men en sak är glasklar, den nya partistyrelsen har bara ett år på sig att visa vad den går för. Moderatledaren Bo Lundgren har en lång uppförsbacke framför sig. Lyckas han inte rycka upp partiet till nästa ordinarie stämma blir det ett annat lag som får leda partiet i 2006 års valrörelse.
Debatten om moderaternas plattform för 2003 inleddes intressant nog av de fem kandidater som aspirerar på partiledarskapet. Att riksdagsledamoten Fredrik Reinfeldt, är hetast av dem alla går inte att ta miste på, av de entusiastiska applåderna att döma.

Det blev heller inte någon uppslitande strid mellan de konservativa och de liberala krafterna i partiet. Dokumentet som diskuterades väckte visserligen ingen större entusiasm men är en plattform som håller ihop partiet och som alla kan sluta upp bakom. Där fanns egentligen inget nytt. Trots besvikelsen över valnederlaget var man rörande överens om att det inte är något fel på politiken, det är bara väljarna som inte har förstått.
Moderaternas valanalys är att budskapet inte har kommunicerats på rätt sätt. Det packeterades inte tillräckligt väl för att den ensamma småbarnsmamman skulle hinna uppfatta det mellan blöjbytena, hämtning på dagis och kvällsmaten. Det ligger kanske en del i det.
Men det finns också anledning att sätta frågetecken. Moderaterna är det parti som lättast kan hitta förebilder i andra länder. Ändå slås man av den ytlighet som finns inom moderaterna, som inte har gjort sin hemläxa.

Om man verkligen har en vision om hur samhället ska se ut krävs det också en beskrivning av hur man tar sig dit. Att individens framtid ligger i de egna händerna, inte i samhällets, kan upplevas som ett hotfullt budskap. Många skulle kanske önska att de var där moderaterna är men är rädda för vägen fram för att bidragen försvinner när skatterna sänks.
Det är ett politiskt och strategiskt problem snarare än ett kommunikationsproblem. Under den förra borgerliga regeringen hördes många slagord, men inget om hur man långsiktigt ska förändra. Det är en klok tanke att vara mindre stroppig. Det är nödvändigt men inte tillräckligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om