Magnus och Frida Jonsson driver Bergs gård i Västerljung. Båda är uppvuxna inom lantbruk och Magnus är sjätte generationens lantbrukare-Jonsson på Bergs gård. Under sin pågående Sverigeresa besökte landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) gården, som inte minst producerar lokalt kött. En viktig fråga för paret Jonsson var om det är möjligt att få byråkratins tröga kvarnar att börja mala snabbare.
– Vi har ju sökt de olika ekonomiska stöd som finns, vilket är en viktig del för att kunna driva verksamheten. Men det är en lång fördröjning innan man får stödet. Det vore ett önskemål om man kunde skynda på en sådan process eftersom det är en sådan väldigt lång handläggningstid. Det är rätt stora pengar det handlar om, säger Magnus Jonsson.
Frida Jonsson inflikar:
– Eller i alla fall få en hint om hur det går.
Inne gårdens första djurstall, som togs i bruk för 200 år sedan, exemplifierade Magnus Jonsson med en historia om en bonde som investerat i nytt stall, men som fått vänta i två år på besked om ekonomiskt stöd.
– Vi kan inte ha det så här och vi har satt fokus på frågan för det är inte bra. Det här är något som stoppar upp nu när det finns en investeringsvilja i svenskt lantbruk. Då kan vi inte ha de här flaskhalsarna med långa handläggningstider, säger Sven-Erik Bucht.
Så det här kommer du att se över?
– Det är på gång. Vi måste se hur vi kan snabba på de här processerna.
Även Stockholms universitets Östersjöcentrum fanns under onsdagen på plats på Bergs gård för att informera om Askölaboratoriet och verksamheten.
– Viktiga punkter vi tog upp var övergödningen, där det framför allt behövs åtgärder från jordbruket, och fisket. Jag tyckte att ministern var mycket intresserad och ställde många frågor, säger Tina Elfwing, chef över Östersjöcentrum.
Bergs gård har tidigare haft mjölkkor, men för cirka 15 år sedan började man satsa på köttdjursproduktion och nu kan konsumenter komma in och handla köttlådor. På senare år har gården byggts ut och nu kan man även bo här, anordna konferenser och sedan förra året går det till och med att gifta sig här. I sommar är lantliga 16 bröllop inbokade i logen. I vissa fall hålls vigseln i kohagen.
– Nu har vi även byggt om vår gamla koladugård till matsal och kök så från och med maj kommer vi även ha egen matservering här på gården, säger Frida Jonsson och tillägger att gården även anställt en kock.