– Jag vet inte om alla i Nyköping förstår hur positivt uppmärksammat Nyköpings arbete med skolan är på andra håll i landet. Här gör man redan ett arbete som har ett bättre utfall än vad lottning skulle ha, säger Gustav Fridolin i en paus.
Han syftar på Skolkommissionens förslag – som hos en del inte föll i god jord – att populära skolor skulle kunna lotta ut sina platser, i stället för som nu gå på kötid. Det skulle ge en bättre blandning av elever och motverka segregation.
Men kring lottningsförslaget blev det ramaskrin och nu inväntar regeringen remissvar för att se andra alternativ till den kötid som anses lite konstig internationellt sett, enligt Fridolin.
Ministern var i Nyköping dels för att berätta om Skolkommissionens slutbetänkande, dels för att få en konkret bild av kommunens utmaningar före och efter nya högstadieskolan.
Om man ställer resultat och integration mot varandra, vad är viktigast för ett samhälle?
– Det är ingen motsättning. Tvärtom så ser man att förutsättningen för förbättrade skolresultat är att man bryter segregationen.
Vissa föräldrar upplever att deras barn "offras" i nya högstadiemodellen för att det långsiktigt ska bli bättre. Vissa väljer därför bort kommunala skolan till förmån för friskolor. Vad har du att säga om det?
– Det finns inga förändringar som är lätta, men ser man på Nyköpings statistik så förbättras skolresultaten. Och OECD-undersökningar visar att svenska elever som väljer bort en skola till förmån för en annan inte uppvisar bättre resultat på grund av det valet.
Urban Granström (S), kommunalråd, tycker generellt att lokala ministerbesök är bra, för att öka förståelsen för kommunens konkreta arbete med välfärden.
– Det är viktigt att ministrarna kommer ut i verkligheten och lyssnar, kommenterade han.