Missade bygga nödutgången
Dörren till nödutgången vid Frejaskolans fritids vetter ut i tomma intet. Ett flyende barn faller rakt ner i en slänt som sluttar direkt mot gatan.
Drygt ett år efter att byggnaden togs i bruk, saknas fortfarande en trappa som kan hjälpa barnen till säkerheten.
Det är dåligt att det ser ut på det viset. Jag fattar inte att man bygger ett hus utan att slutföra arbetet. Att spara på säkerheten för de här ungdomarna är fel sak att spara på, säger räddningschef Ulf Forsman vid Gnesta räddningstjänst.
Vad finns det för risker med att inte ha en säker nödutgång?
Det är inte så högt att barnen inte vågar hoppa om de måste. Risken ligger i att de ramlar omkull när de tar mark och därför hoppar på varandra. Det borde naturligtvis finnas en vanlig trappa som det går att gå nerför, säger Ulf Forsman.
Barnen vid fritidsklubben är mellan nio och elva år gamla.
Om man inte hade skor skulle det vara svårt att hoppa ner här, säger tioåriga Oskar Hjorth och ser ner mot slänten från dörröppningen.
Vem är ansvarig för att nödutgångar fungerar som de ska?
Det är fastighetsenheten vid kommunen som sköter det. Jag kan förelägga om vite om de inte gör något åt saken. Jag kontaktade dem förra veckan i ärendet, och förväntar mig ett svar den här veckan, säger Ulf Forsman.
Gatuenheten lyder under serviceförvaltningen, chef där är Thorsten Lorich.
Det fanns inte pengar att göra klart hela bygget på en gång. Vid nödutgången behövs en trappa och ett räcke. Marken i slänten utanför ska också göras i ordning så att eleverna inte vrickar fötterna, Kostnad för det är cirka 100 000 kronor, säger han
Jag bedömer inte att det är fara för någons liv bara för att det saknas en trappa. Det är inte värre än att krypa ut genom ett fönster när det brinner. Men det är klart att det här ska fixas under hösten eller åtminstone innan årsskiftet. Det vet räddningschefen om, säger han.
John Henzlert
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!