När undersökningen presenterades i torsdags framstod Moderaterna som de stora förlorarna. Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann blev han som fick stå i tv och förklara vad som gått fel. Vad alla glömde säga var att Moderaterna – tillsammans med Miljöpartiet – kan se fram emot en ljus framtid.
Receptet är enkelt. Moderaterna och Miljöpartiet växer i grupper som växer. Moderaterna fortsätter att äta tjänsteman till frukost. Moderaterna är större än Socialdemokraterna i samtliga av landets tillväxtregioner. Ta till exempel Mona Sahlins egna grannar. I pendlarorter som Nacka utanför Stockholm röster hälften av väljarna på Fredrik Reinfeldt.
I pendlarorterna har Moderaterna byggt en stabil väljarbas för valen 2014, 2018 och 2022. I takt med ökad regionförstoring och inflyttning till pendlarorter som Gnesta och Trosa ser ut Moderaternas väljarbas att växa ytterligare. Säljaren på Trygg-Hansa och handläggaren på Försäkringskassan – som runt sekelskiftet inte tvekade att rösta på Socialdemokraterna – är i dag nymoderater.
Utvecklingen är Socialdemokraternas mardröm. I kombination med att Miljöpartiet fortsätter att sälja kravmärkt politik i studentkorridorerna och Stockholms innerstad – medan LO-kollektivet i södra Sverige på allvar sneglar åt Sverigedemokraterma – riskerar Socialdemokraterna bli ett parti vars kärnväljare i någon form är beroende av bidrag.
Lyckas Moderaterna, Folkpartiet eller Centern vinna förtroende hos fler kvinnor med högskoleutbildning ligger vägen till ett socialliberalare Sverige öppen. Just nu är denna väljare nyckeln för överlevnad för Alliansregeringen och till exempel Centerpartiet. I morgondagens Sverige attraheras väljarna av valfrihet med runda former. Det har Fredrik Reinfeldt och Maria Wetterstrand förstått.
Moderaterna är ännu kvar i matchen
Opinionsundersökningar kommer, opinionsundersökningar går. Men veckans uppmärksammade väljarbarometer från SCB är intressant av flera skäl. SCB:s undersökning brukar inte bara ligga nära valresultatet – utan borrar även på djupet.I princip berättar SCB vem som röstar på vad och varför. I tabellerna syns närmast övertydligt hur sympatierna är fördelade mellan män och kvinnor, lågutbildade och högutbildade, arbetare och tjänstemän, landsort och tätort. Vill man få sina fördomar bekräftade finns inga bättre faktaunderlag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!