I gårdagens SN berättade Eva om sorgen över att förvägras kontakt med sin sonson. Christina Granberg läste artikeln.
– Tyvärr är det här ett stort, utbrett problem i Sverige, som skadar både den äldre och den yngre generationen.
Christina berättar att hon insåg sin egen vikt som mormor när barnbarnets föräldrar separerade och inte kunde kommunicera med varandra. Hon blev kanalen dem emellan.
– Jag är ett levande exempel på vilken viktig roll mor- och farföräldrar har – för barnbarnets skull. I dag kan mitt barnbarns föräldrar kommunicera med varandra.
När bekanta till Christina berättade om sorgen över att förvägras kontakt med barnbarn bestämde hon sig för att engagera sig i FMF Forum för mor- och barnföräldrar.
– Jag insåg att det var barnen som for illa. Och barn som far illa har alltid berört mig. Jag själv har alltid fått träffa mina barnbarn och det är kanske just därför som jag orkar föra andra mor- och farföräldrars talan.
FMF arbetar för att mor- och farföräldrar ska få lagstadgad rätt till umgänge med barnbarn. I sin argumentation lyfter forumet särskilt fram en av grundprinciperna i Barnkonventionen – att barn har rätt att behålla sin identitet.
Barnkonventionen antogs av FN för 25 år sedan och Sverige var ett av de första länderna att skriva under och därmed bli bunden av bestämmelserna. Men svensk lag uppfyller inte alltid konventionens krav.
– Andra europeiska länder – exempelvis Frankrike, Tyskland och Norge – har gått längre än Sverige gjort. Där kan mor- och farföräldrar inte förvägras kontakt med barnbarn. Föräldrar i Sverige har för stor makt, därför att de kan missbruka makten, säger Christina Granberg.
Hon gör en koppling till aga. I äldre tid ansågs det självklart att föräldrar hade rätt att aga sina barn, bestraffa dem i uppfostringssyfte. Denna rätt togs bort 1966 och 1979 infördes ett uttryckligt förbud i föräldrabalken.
– Sedan dess har det gått in i skallen på vuxna att de inte får slå barn. Skulle föräldrar enligt lag ha skyldighet att främja kontakt mellan barn och deras far- och morföräldrar så skulle fler komma till insikt.
Christina Granberg uttrycker sig starkt. Men hon uppmanar mor- och farföräldrar att vara varsamma i konflikter om barnbarn.
– Akta er för att gå fram med buller och bång. Då blir situationen ofta låst. Försök att i stället att sätta er vid köksbordet och res inte på er förrän ni löst konflikten.
I mars 2011 kom hovrätten över Skåne och Blekinge med en unik dom. Då fick farföräldrar till en sexårig flicka rätt att träffa sitt barnbarn en helg i månaden. Christina Granberg känner inte till fler fall som fått en liknande utgång i rätten.
– Men jag vet att det finns många fall som det har ordnat upp sig för, utan myndigheternas inblandning.
Vad ska mor- och farföräldrar göra, som trots försök ändå utesluts?
– Se tiden an, när barnen blir myndiga kan nya möjligheter öppnas.