Mordet på Lindh var inte en slump

Övrigt2004-01-19 22:42
Mijailo Mijailovic hade uppsåt att döda när han attackerade och mördade Sveriges utrikesminister Anna Lindh. Det anser tingsrätten. Nu väntar en större rättspsykiatrisk undersökning för att avgöra vilken påföljd som blir aktuell, fängelse eller vård.

Till slut stod gärningsmannen i fokus. Ibland kan man få känslan av att de pekande fingrarna, anklagande svensk psykvård och kriminalvård, mestadels stått i förgrunden och att den som begått dådet hamnat i ansvarsskugga. Debatten har kretsat kring hur han hamnat snett i samhället, inte på att han visat sig kapabel till grovt våld.
Vi har under rättegångsdagarna fått se bilden av en problemfylld, svårtolkad och aggressiv ung man. En ung man med problemfylld hemtillvaro, lidande av psykiska besvär, en man som sjukskrivits på längre tid i ett glömskans mörka hörn. Det finns lärdomar att dra av detta vad gäller såväl psykvård som kriminalvård, men det undantar inte gärningsmannen från ansvar.

Åklagarsidan hävdar att Mijailovic utförde dådet utifrån en allmän bitterhet och aversion mot samhället. Detta är på sitt sätt ett politiskt motiv och en tämligen stark argumentation. Anna Lindh var en framgångsrik kvinna och profilstark politiker. På många sätt en symbol för det samhälle som gärningsmannen kände djup bitterhet mot. Att han såg Anna Lindh på NK den 10 september var säkert en slump, men att angreppet riktade sig mot just henne var ingen slump, som åklagaren Agneta Blidberg sade.
Mijailovic uppvisar ett problematiskt förhållande till det motsatta könet. Åklagaren anför också detta i sin slutplädering, Anna Lindh var politiker och kvinna. Det avslutande vittnet i rättegången, taxichauffören, berättade att samtalet med Mijailovic mest handlat om kvinnor och att den åtalade hade berättat att han inte träffat någon sedan 1999 och frågade efter krogar där man kunde komma i kontakt med kvinnor. I rättegången har det framgått att hans tankar ofta kretsat kring kvinnor och problemen med att komma i kontakt med dem. Hans närvaro på NK förklarades bland annat med att han tittade efter tjejer. Han har tidigare även dömts för att ha förföljt en kvinna.

Mijailo Mijailovics förhållande till det motsatta könet hamnade i skymundan när själva skuldfrågan skulle avgöras i tingsrätten. Men könsperspektivet är ytterst viktigt när vi diskuterar vilka lärdomar som ska dras av mordet på Anna Lindh. Mäns våld mot kvinnor är en dimension som oundvikligen måste tas i beaktande i framtida riskbedömningar och beslut om eventuella skyddsåtgärder för framstående politiker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om