Mordrättegången i Nyköpings tingsrätt går mot sitt slut. På tisdag ska åklagarna Robert Eriksson och Fredrik Beijar hålla sina slutpläderingar när det gäller mordet och på onsdagen är det försvarsadvokaternas tur. Flera andra brott i härvan återstår, exempelvis narkotikabrott, handgranatattacken mot polisstationen i Katrineholm och ett våldtäktsärende, men de brotten kommer att avhandlas efter påsk. På tisdag ska åklagarna berätta, vad de yrkar på för straff för den äldre 22-åringen och den 19-åring, som misstänks för grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling.
Åklagare Robert Eriksson kan inte i förväg berätta vilka straff han kommer att yrka på för 22-åringen och 19-åringen, men konstaterar att livstids fängelse finns i straffskalan för mord. När det gäller straffen för de övriga åtalade kommer åklagarna lägga fram sina yrkanden senare i rättegången.
Det åklagarna påstår är att den äldre av de båda 22-åringarna är den person, som höll i vapnet när 35-åringen sköts till döds vid Östra skolan den 14 maj i fjol. Till stöd för deras påstående finns dna-spår från honom på vapnet och ett antal utpekanden, bland annat från den även han mordåtalade 40-åringen. Det är dock oklart hur hög trovärdighet tingsrätten tycker att 40-åringen har, eftersom 40-åringen har ändrat sin historia i förhör och även kompletterat den med ett långt brev till åklagaren, under tingsrättsförhandlingens gång. Även 40-åringens 18-åriga flickvän har lämnat uppgifter som pekar i riktning mot 22-åringen, som att han kom hem till dem efter mordet, kastade mordvapnet på golvet och talade om en "olycka". Andra uppgifter talar emot 22-åringen som gärningsman, bland annat att varken taxichaufförer eller vittnen på mordplatsen pekat ut honom i rätten.
‒I slutanförandet ska vi berätta hur vi ser på vad huvudförhandlingen har gått. Försvararna kommer givetvis att säga att vi inte kunnat visa någonting, säger Robert Eriksson, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Nyköping.
Den formella ramen för domstolen, säger Robert Eriksson, är gärningsbeskrivningen, som åklagarna redogjorde för i början av rättegången. Den har inte ändrats.
‒Vi har inte varit inne och petat i gärningsbeskrivningen. Då skulle åtalet mot den personen ha lagts ned.
19-åringen misstänks för att ha förvarat och hanterat mordvapnet, en pistol av märket Glock, som bland annat var nedgrävd nära hans stuga i Sågmon, där polisen hittade det i somras. Hans advokat Lina Holmgren har flera gånger återkommit till var vapnet låg nedgrävt och kan förväntas invända mot att 19-åringen skulle vara ansvarig, när vapnet legat utanför hans tomt.
Domstolen har hittills hört ett antal vittnen, närmare 45 stycken, men flera har sagt att de varken minns något eller vet något.
‒Jag har viss erfarenhet av att vittnen inte säger det man trott att de skulle säga. Men det har varit ovanligt mycket minnesförluster i det här fallet, kommenterar Robert Eriksson.