Morgontrötta eleverkan få sämre betyg

Morgontrötthet kan leda till sämre betyg. Enligt en nyligen presenterad forskningsrapport är hälften av eleverna i årskurs nio typiska kvällsmänniskor och därmed mer eller mindre morgontrötta.

Övrigt2002-11-21 22:29
Typiska kvällsmänniskor har mycket svårare att gå upp på morgonen än en morgonmänniska. De behöver cirka 4050 minuter på sig att vakna till ordentligt, vilket är mer än en halvtimme längre än vad morgonmänniskorna behöver.
Kvällsmänniskorna har oftast svårt att äta frukost, eftersom de inte är hungriga och ofta mår illa på morgonen. Dessvärre äter många av dem inte heller en ordentlig lunch och detta kan leda till sämre betyg.

Morgonpigga människor, som äter regelbundet, får inte bara bättre betyg, utan mår också i allmänhet mycket bättre. De har mycket lättare att hänga med i skolans tempo och i skolarbetet.
Skolan är helt enkelt inte anpassad för morgontrötta människor.
Undersökningen om hur typiska morgon- och kvällsmänniskor mår och hur deras skolresultat ser ut, har gjorts bland 2 000 elever i Luleå, Gävle och Jönköping. Den har utförts av Pedagogiska institutionen i Umeå i samarbete med bland annat Karolinska institutet och Uppsala universitet.
I rapporten framkom det att i årskurs sju var 34 procent av eleverna utpräglade kvällsmänniskor och bara 13 procent morgonmänniskor. Medan det i årskurs nio var hela 50 procent som var typiska kvällsmänniskor.
Det framkom också att det inte bara är betygen som är sämre. Kvällsmänniskorna har väldigt svårt att komma i tid, antagligen på grund av att de somnar väldigt sent.
S.N.U.S. har träffat Lena Mosserud, som är skolsköterska på Tomtaklintskolan i Trosa och frågat vad hon tycker om undersökningen.
Om man skulle skräddarsy skoldagarna för kvällsmänniskorna skulle det finnas chans till flextid på morgnarna, säger Lena.
Hon är inte säker på att det måste påverka betygen att vara morgontrött.
För är man en riktig kvällsmänniska klarar man ju av att sitta uppe på kvällarna och plugga, anser hon.
Fast visst tror hon på undersökningen.

För de som har svårigheter med att frukost för att de inte är hungriga eller mår dåligt så behöver man inte försöka få i sig vara den idealiska frukosten med gröt, filmjölk, juice och mackor. Det räcker med att man försöker att äta något över huvud taget, för att få lite energi i kroppen. Kanske en liten smörgås, eller en tallrik fil och flingor.
Jag tror inte att det är så många som äter riktiga mastodontfrukostar, säger Lena, och menar då den där ordentliga frukosten som innehåller gröt eller fil och flingor, smörgås, the eller varm choklad eller kaffe, juice och frukt.
Vissa gör säkert det. Men de allra flesta äter nog bara en lätt frukost som fil och flingor eller smörgås och Oboy. I alla fall vad de berättar för mig, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om