Mörker i sikte för Rysslands storfurste

I veckan har schlagerturnén gjort halt i Nyköping, till lokalpolitikernas stora förtjusning. I kväll blir det glitter och ­bladder utan politisk sprängkraft. Men 80 mil österut tas en schlagerdänga på största allvar inför i morgon. Miljontals ryssar upprepar budskapet i den georgiska hiten från 2009: we don’t wanna put in.

Övrigt2012-03-03 05:00

Det Ryssland som föddes 1991 befinner sig i en historisk era. Det är en revolution, säger journalisten Polina Myakinchenko på den regeringskritiska dagstidningen Novaya Gazeta. Protesterna mot landets ledning har aldrig varit så massiva som nu. Det är den växande medelklassen som gör uppror mot Vladimir Putin, premiärministern som vill göra nypremiär som president. På söndag går ryssarna till val.
På pappret finns alla demokratiska insti-tutioner på plats. Men i praktiken väljs landets viktigaste personer ur premiärministerns kompisklubb. Statskapitalismen är etablerad genom att stat och företag har flutit samman. De senaste tio åren har den innersta cirkeln genomfört den kanske största kuppen i världshistorien och stölden av naturtillgångar fortsätter, sammanfattar Rysslandexperten Jan Blomgren (SvD 26/2).
Sedan Putin blev president första gången år 2000 har korruptionen rusat i höjden. Landet har sjunkit från plats 82 till 143 på Transparency Internationals rankning av de minst korrupta staterna. Efter snart fyra år i karantän på premiärministerposten planerar den före dette KGB-officeren att byta plats med Dmitrij Medvedev. Putin har helt krasst lånat ut presidentjobbet till sin vapendragare för att nu ta tillbaka det, rasar oppositionspolitikern och före dette premiärministern Mikhail Kasyanov (The Moscow Times 29/2).
Motståndare och valobservatörer säger att valfusket har trappats upp inför i morgon. Oavsett det förväntas Putin vinna. Med hans politik har levnadsstandarden höjts för miljontals ryssar. Att ha mat på bordet och tak över huvudet är viktigare än pressfrihet och mänskliga rättigheter.
Och konkurrenterna har svårt att växa. Kommunistpartiets kandidat Gennady Zyuganov dras med en image som gammalkommunist, även Liberaldemokraternas och Rättvisa Rysslands starka män har PR-problem. Putin har nu två tredjedelar av väljarstödet, rapporterar ryska medier som hänvisar till det oberoende opinionsinstitutet Levada-Center.
Journalisten Polina Myakinchenko hoppas att ryssarna röstar på vem som helst förutom Putin. Får han inte över 50 procent i morgon blir en ny valomgång nödvändig. Det skulle skicka ut signaler om att regimen är hotad och under den kommande mandatperioden får oppositionen sex år på sig att samla kraft. Även om Putin segrar i morgon kan han tvingas från posten redan innan nästa presidentval år 2018, tror Myakinchenko.
Putin har på sätt och vis grävt sin egen grav. Det är när medelklassen samlar sig som regimer kan störtas.
Tack vare Putins ekonomiska politik har allt fler tagit sig ur fattigdom och haft råd att utbilda sig. Då biter inte populism lika bra och förutsättningarna för en mer öppen politisk debatt växer. Manegen krattas för riktig demokrati i Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om