Mörknande hotbild för Mellanöstern

Övrigt2005-02-16 17:56
Mordet på den förre libanesiske premiärministern Rafiq Hariri riktar världens blickar mot det lilla kustlandet och mot en mörknande hotbild för Mellanöstern. Syrien har under lång tid styrt och ställt i libanesisk inrikespolitik, understruket av det faktum att Syrien har cirka 15 000 soldater stationerade i grannlandet.

Över 150 000 libaneser protesterade i går vid Hariris begravning mot den syriska ockupationen. Den inflytelserike och kände politikern Rafiq Hariri hade inför de tilltänkta parlamentsvalen i maj allierat sig med en koalition mellan landets muslimska druser och kristna maroniter. Detta skapade en tydlig utmanare till den Syrienkontrollerade regimen under president Emile Lahoud.
Oppositionen har dessutom diskuterat möjligheterna till ett permanent fredsavtal med Israel. En FN-resolution om det omstridda Shabaområdet mellan Syrien, Libanon och Israel har nämligen slagit fast att området är syriskt territorium. Den israeliska ockupationen av Shaba är därmed en konflikt mellan dessa två stater. Dörren är därmed öppen för israelisk-libanesisk fred, vilket inte ses med blida ögon av Syrien.

Tonläget hårdnar i Mellanöstern. De positiva signalerna från förhandlingarna mellan Israel och Palestina riskerar att dränkas i vapenskrammel. USA anklagar indirekt Syrien för mordet på Rafiq Hariri och förhållandet mellan de två staterna är sedan tidigare ansträngt. Den syrisk-irakiska gränsen är en huvudled, hävdar USA, för att smuggla in terrorister och terrorresurser. Dessa utgör ett allvarligt och konstant hot mot det bräckliga irakiska demokratibygget. I USA:s ögon är Syrien en av världens skurkstater.

Därav följer att Syrien och Iran väljer att bilda gemensam front mot hot från omvärlden, en omskrivning för USA och dess allierade. Utvecklingen är ytterst oroande. Vi står inför hotet av ett allt mer öppet vapenskrammel, särskilt om den syrisk-iranska maktdemonstrationen backas upp med ytterligare utfästelser. Hotet från Irans kärnprogram kombinerat med USA:s anklagelser mot Syrien för att understöjda terrorism i Irak, gör situationen i hela området ytterst prekär.

En möjligt steg, om än litet, mot avspänning vore att Syrien på FN:s initiativ förmås att lämna Libanon. Den syriska ockupationen är och förblir Libanons börda. Först när den upphör får landet en reell möjlighet att bygga sin egen framtid utan att främst vara en bricka i ett allt mer explosivt maktspel i Mellanöstern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om