Mottagningsrutinerna ses över

Patientens egen berättelse är allra viktigast för att bedöma dennes tillstånd vid ankomsten till akuten. Nu ses rutinerna för mottagandet i luckan på akuten över.

Övrigt2007-03-01 08:31
När en patient som söker vård för bröstsmärtor finns färdiga rutiner för vad som ska göras. Hjärtpatienter prioriteras. Clas-Åke Johansson, verksamhetschef på medicinkliniken på Nyköpings lasarett, kan inte uttala sig om det aktuella fallet, men beskriver hur rutinerna ser ut.
Han berättar att ett EKG tas direkt. Om patienten kommer med ambulans ordnas EKG redan i ambulansen och skickas till sjukhuset. Provet visas för läkaren. Om det tyder på att något är fel med hjärtat tas patienten omedelbart om hand. Ambulanspatienter med tydliga tecken på hjärtinfarkt kommer aldrig in till Nyköpings lasarett, då dirigeras bilen till sjukhus med specialistvård.
Men för patienter som kommer in till akuten på egen hand ser det annorlunda ut. För att rutinerna ska klicka i gång krävs att personalen i luckan får klart för sig att det rör sig om bröstsmärtor, som kan tyda på en hjärtinfarkt.
Personalen i luckan är rutinerad, men det går inte att se på en person om det är en hjärtinfarkt på gång. Det är patientens berättelse som är viktig, säger Clas-Åke Johansson.
Han berättar att sjukhuset nu håller på att se över vilket stöd personalen i luckan behöver.
Efter händelsen med dödsfallet i kulverten i höstas tittar vi på rutinerna för att se vad vi kan göra bättre och säkrare, säger han.

EKG-provet, som ska tas direkt vid bröstsmärtor, är dock inte hundraprocentigt. Det går att missa sjuka hjärtan på EKG. Men blodprover, som ska tas efter minst tre timmar, kan ge säkrare utslag. I ungefär hälften av fallen med bröstsmärtor är orsaken någon annan än hjärtinfarkt.
Clas-Åke Johansson känner till problemet med mycket patienter på måndagar.
Det är ett högre snitt då, varför vet man inte, säger han.
Men han tycker inte att det saknas resurser på medicinakuten.
Sjukvården är som kommunicerande kärl, om primärvården och övriga delar fungerar så är det också lugnare på akuten, säger han.
Men många gånger ligger färdigbehandlade patienter kvar på medicinavdelningen, för att kommunen inte kan placera dem. Då blir det hårdare tryck på akuten.

Inom medicinkliniken finns nu många unga AT-läkare under utbildning. Clas-Åke Johansson menar att det är viktigt att ha bra AT-läkarutbildning för sjukhuset, för att kunna säkra rekryteringen. Möjligen är dock andelen något för hög, menar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!