MP-profil i Oxelösund trappar ner

Gunnar Söderberg, sedan många år en miljöpartistisk profil i det kommunpolitiska livet i Oxelösund och i den sörmländska landstingspolitiken, har trappat ner på sina politiska uppdrag. Nyligen lämnade han posten som MP-ordförande i Oxelösund.

Övrigt2015-05-20 07:12

Gunnar Söderberg påbörjade den politiska nedtrappningen under förra året, när han inte stod kvar bland toppnamnen på MP-valsedlarna i kommunfullmäktige- och landstingsvalen i september. Därmed följde han också Miljöpartiets riktlinjer att ingen MP-politiker ska sitta på en post mer än tre mandatperioder.

I Oxelösunds nya kommunfullmäktige hamnade Gunnar Söderberg på en suppleantplats för Miljöpartiet, men även den avsade han sig när han blev invald i kommunrevisionen.

När Miljöpartiets avdelning i Oxelösund nyligen höll årsmöte avgick Gunnar Söderberg också som ordförande där, en post han suttit på i 14 år. Han efterträddes av Björn Johansson, som är en av Miljöpartiets två ordinarie ledamöter i kustkommunens fullmäktige.

– Det kändes helt rätt att lämna det uppdraget nu efter så lång tid, särskilt då MP efter höstens val fått sin starkaste position någonsin i Oxelösundspolitiken, säger Gunnar Söderberg, och förklarar att det också var lämpligt att han gjorde det med tanke på uppdraget som kommunrevisor.

Gunnar Söderberg berättar att det varit en händelserik politisk resa han varit med om sedan han i början av 2001 gick med i Miljöpartiet och började jobba partipolitiskt.

– Det har varit många spännande situationer, säger han.

Som ett exempel nämner Gunnar Söderberg valet 2002. Miljöpartiet hade vid valet 1998 åkt ur kommunfullmäktige i Oxelösund och 2002 var målet att åter komma in i den församlingen.

– Valet gav ett på den tiden överraskande stort röststöd till oss med 7,2 procent och vi hamnade bland de 20 bästa kommunerna i Sverige från ingenstans, säger Gunnar Söderberg.

Valframgången gav dock inte den utväxling i de kommunala nämnderna som Gunnar Söderberg hoppats, konstaterar han. Förhoppningen om en majoritet ihop med Socialdemokraterna sprack och Miljöpartiet fick bara representation i kommunfullmäktige.

Även från landstingspolitiken har Gunnar Söderberg många spännande minnesbilder, bland annat från 2004 när Socialdemokraterna efter mångårig majoritet lämnade ifrån sig makten.

– Man trodde aldrig att V skulle göra upp med de borgerliga, vilket dock skedde. Men först efter stor dramatik, under vilken partisekreteraren för V kallades ner från Stockholm, säger Gunnar Söderberg.

Järnvägsfrågor har Gunnar Söderberg under alla år jobbat mycket med, både kommunalt och i landstinget, och skrivit många motioner med syftena att få tillbaka persontågstrafik till Oxelösund och förbättra tågtrafiken i Sörmland.

Ett annat ämne som också alltid legat honom varmt om hjärtat är kulturen. Bland annat har han varit förste vice ordförande i landstingets kulturnämnd.

Gunnar Söderberg har även varit aktiv på många MP-kongresser och inom partiet på riksnivå, bland annat inför det senaste valet.

– Då fick jag det stora förtroendet att ingå i referensgrupper för framtagandet av valmanifestet till riksdagsvalet. Det gällde både kultur och utbildning, det sistnämnda under medverkan av Gustav Fridolin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om