– MSB har noterat Eskilstuna-Kurirens reportage om Granskning Sverige, där flera exempel på vad som skulle kunna räknas som trakasserier och förtal räknas upp, säger rapportförfattaren Johan Torell.
MSB föreslår i rapporten "Mediebranschen 2016 – hot, risker och sårbarheter" att det straffsrättsliga skyddet för journalister stärks när någon hotar eller trakasserar representanter för mediebranschen. Utredningen anser att staten bör se extra allvarligt på hot mot journalister eftersom de agerar i demokratins tjänst.
Faktainsamlingen till rapporten, som släpptes den 20 mars 2017 , gjordes innan Eskilstuna-Kuriren avslöjade hur trollfabriken Granskning Sverige arbetar.
Men flera av de trakasserier mot etablerade journalister som skildrades i reportaget har också legat till grund för MSB:s rapport, berättar Johan Torell.
DN-journalisten Niklas Orrenius, som tvingades fly utomlands med familjen efter att ha ställt frågor om vem den främlingsfientliga bloggaren Julia Caesar var, är ett exempel.
– Hans adress och kontaktuppgifter publicerades på nätforum där hot uttalades. Ett stort antal alternativa mediekanaler hängde ut honom. Hans barns mobilnummer lades ut på en blogg med uppmaning om att börja ringa. Den här kampanjen fortsatte dock tills Niklas Orrenius gjorde sig själv oanträffbar, säger Johan Torell.
MSB har också utgått från en förtalskampanj som riktades mot Hudiksvalls Tidnings politiske redaktör Patrik Oksanen, efter att tidningen kritiserat Rysslands väpnade annektering av Krim. I det fallet dömdes en man som låg bakom ryktesspridningen för grovt förtal får drygt en månad sedan.
Precis som för många av de andra drabbade hade Patrik Oksanen redan svartmålats av Granskning Sveriges när det började strömma in hot och ofredanden från okända anonyma personer.
Ett liknande mönster kan skönjas internationellt. MSB nämner den omfattande hatkampanj som riktats mot den finska journalisten Jessikka Aro, efter att hon skrivit om statligt finansierad rysk trollverksamhet.
– Hon utsattes för en omfattande kampanj av förtal, trakasserier och hot. Hon fick samtal där hon fick lyssna till hur en pistol avlossades i andra änden. Hon ficks sms ifrån någon som utgav sig för att vara hennes döde pappa. Budskapet var att han inte var död, utan att han håller koll på henne. En 14 år gammal dom för narkotikainnehav spreds online och användes sedan för att för att utmåla henne som droghandlare. Mejl i vilka hon diskrediterades skickades till cirka 200 av hennes kollegor på statliga YLE, berättar Johan Torell.
Hur lagen bör ändras anges inte i rapporten. MSB föreslår i stället att regeringen tillsätter en utredning som får i uppgift att besvara den frågan.
Rapporten rekommenderar också mediebranschen att självmant se över sina säkerhetsrutiner och att stärka sitt skydd mot it-attacker. Det sista för att man befarar att påverkansoperationer mot medier kan komma från mycket resursstarka aktörer, till exempel andra stater.