Impulsköpte du en ny t-tröja på lunchen? Eller har du sparat länge för att ha råd med ett par högklackade skor till fina festen? Oavsett vilken slags klädkonsument du är vill Sörmlands Museum gärna veta mer om dina inköp.
– Klädindustrin är väldigt aktuell just nu. Det handlar om hela kedjan från produktion och konsumtion till det sopberg som uppstår när vi kastar våra gamla kläder. På Sörmlands Museum tycker vi att det här är en intressant fråga och vi vill ge både historiskt och globalt perspektiv på den. Förhoppningsvis kan vi också bidra till att skapa en mer hållbar klädkonsumtion, säger Anna Hedtjärn Wester som är antikvarie på Sörmlands Museum.
Ett led i det arbetet är alltså att ta reda på hur, när och varför sörmlänningar köper skor och kläder. SörmIands Museum hoppas att så många som möjligt nappar på idén att skriva konsumtionsdagbok och under tre höstmånader notera alla klädinköp.
– Vi vill veta vad man har köpt, gärna också fakta om material och tillverkningsland. Vad har plagget kostat och i vilken butik? Men vi är också intresserade av varför plagget eller skorna köptes. Var det en impuls eller ett planerat köp? Om man vill får man gärna fotografera kläderna. Det här blir en samtidsdokumentation som framtida forskare kan ha stor nytta av, säger Anna Hedtjärn Wester.
Hon hoppas att dagboksskrivandet ska väcka nya tankar om både det egna konsumtionsmönstret och hur klädindustrin i stort fungerar.
– Men vi vill inte moralisera eller komma med pekpinnar. Det är svårt att vara konsument i dag när man ska kunna och välja så mycket. Och just när det gäller kläder vet vi ofta väldigt lite om hur de tillverkas och under vilka omständigheter.
För att öka kunskaperna arrangerar Sörmlands Museum i höst en programserie med föreläsningar och aktiviteter i hela länet.
– Programmet är inte spikat än, men det kan handla om allt från nya material till textilindustrins historia. Vi kommer också att ha visningar i våra magasin och workshops om hur man till exempel färgar gamla kläder.