Musik bara för de rika

I och med att avgifterna på musikskoleundervisningen har höjts, har också allt färre sökt till musikskolan i år. I värsta fall kan detta leda till att musikskolans roll förändras från plantskola för musiker till en institution för dem som har råd, menar kritikerna.

Övrigt2004-05-18 21:00
Plötsligt har bostadsorten börjat spela stor roll vad det gäller musikskolan. I Trosa kostar terminsavgiften till musikskolan 500 kronor, medan Nyköpingsborna får betala det dubbla. Följden av avgiftshöjningen vid årsskiftet har lett till att färre elever söker till musikskolan och att allt fler hoppar av, som SN tidigare har berättat om.

Frågan som återstår är hur framtidens musikliv kommer att påverkas av att musikskolan delvis förlorar sin roll som en institution som alla har råd med. Erik Svärd, ordförande i föreningen Musikskolans stöd- och föräldraförening, befarar att höjningen av avgifterna kommer att medföra långtgående konsekvenser.
Det heter ju musikskola och skolan ska väl vara för alla? Nu blir det i stället en segregering, säger han och påpekar att musikskolan inte var med när Nyköpings kommun räknade upp skolorna i kommunen.
Det är nog det vi efterlyser lite i föreningen: att musikskolan räknas, att det finns en dialog mellan politiker, elever och föräldrar.
Musikskolans stöd- och föräldraförening har kontaktat ansvariga politiker med sin kritik mot höjningen. Svaret har blivit att budgeten måste hållas.
Det är pengarna som råder och därmed är diskussionen slut. Den övergripande dialogen finns inte. Det kanske är bättre om man törs hitta kompromisser och gå över budget lite, säger Erik Svärd som menar att musiken kan vara en del av barn och ungdomars delaktighet i samhället.

Filharmoniska sällskapet i Nyköping har ett tätt samarbete med musikskolan. Elever därifrån spelar med i filharmoniska sällskapet och blir på så vis inskolade i en kanske framtida karriär inom musiken.
Vi har alltid haft ett bra samarbete med musikskolan och är naturligtvis inte glada över att Nyköping har blivit ledande i landet vad det gäller avgifterna, säger Sonny Eriksson, ordförande i filharmoniska sällskapet i Nyköping. Han understryker musikskolans roll som grogrund till det professionella musikerlivet.
Det som händer nu är att det handlar om var föräldrarna bosätter sig om man ska få en framtid inom musiken. Många instrument är dyra att införskaffa och då har musikskolan varit en möjlighet att få pröva på. Men det ser ut att försvinna, säger han och påpekar att det kommer bli allt svårare för filharmonikerna i Nyköping att rekrytera musiker om musikskolans elever blir allt färre.

Från politikerhåll är man noga med att beklaga att avgiftshöjningen har lett till att färre har sökt till musikskolan i år.
Det förstod vi att det skulle bli en av konsekvenserna, men vi har tyvärr ingen möjlighet att prioritera på något annat sätt, säger Cajsa Widqvist, ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Nyköping.
Det är naturligtvis verkligen tråkigt att det blev så här, och jag ser tyvärr ingen möjlighet att förändra det här heller. Vi ville inte öka barngrupperna eller lägga ner småskolor och då fick vi prioritera på det här sättet även om musikskolan naturligtvis också är väldigt viktig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om