Bland kulturarrangörer finns en välkänd sanning. Vill man ha stor publik gäller det att satsa på artister som är "kända från tv". Men i Oxelösund verkar inte den regeln gälla. År efter år drar man fulla hus på konserter där musikerna kanske inte ens satt sin fot i en tv-studio.
— Det där "känd från tv" gäller säkert om man vill ha 400 personer i publiken, men vi har ändå inte plats med så många på Koordinaten. När Teresa Andersson var här förra hösten lyckades vi klämma in 180 personer i konsertsalen, men då var det faktiskt för trångt, säger Marie Anstadius som är kulturkoordinater i Oxelösund.
I vår lockar hon med allt från modern folkmusik och svängig bluegrass till fem unga slagverkare som ska ta med publiken på en resa genom trummans historia. Och hon räknar med att Oxelösundsborna kommer att dyka upp i Koordinaten som vanligt.
— Vår satsning på världsmusik och folkmusik funkar bra. Folk gillar den här sortens musik. Dessutom är det viktigt att profilera sig när man är en liten scen. Om vi gör exakt samma sak som alla andra så märks vi inte i konkurrensen.
Att artistnamnen är ganska okända oroar inte Marie Anstadius som talar om "musik bortom allfartsvägarna".
— De här musikerna är kanske okända just nu, men jag tror att både Bjäran och Lisa Lystam kommer att gå långt. Och även om publiken inte känner till artisterna så litar de på att de kommer att få höra något bra. Vi erbjuder dem nya upplevelser.
Själv är Marie Anstadius lite extra nyfiken på just Bjäran, ett norrländskt gäng som 2012 utsågs till Årets Folkmusikgrupp.
— Det var faktiskt en av våra besökare som sett Bjäran på en festival och tipsade om dem. Det är ett fantastiskt gäng med ett naturligt driv och en väldig scennärvaro. Man kan beskriva musiken som modern och lite gungigare folkmusik med bland annat trumset och saxofon bland instrumenten. De skriver sina låtar själva, men de historiska rötterna finns i den norrländska musiktraditionen.
Fem konserter brukar Koordinaten erbjuda en vanlig vår, men i år blir det en extra. I sista sekunden hörde bluesgrassbandet Spinning Jennies av sig, och då kunde Marie helt enkelt inte tacka nej.
— Jag vet att det finns en trogen bluegrasspublik i både Oxelösund och Nyköping så det kändes som en bra komplettering till det program vi redan hade.
När Marie Anstadius för några år sedan gjorde en publikundersökning visade det sig att ungefär en tredjedel av musikpubliken på Koordinaten kommer från grannstaden Nyköping. Annars är den typiska åhöraren en Oxelösundsbo i 50- eller 60-årsåldern som är kulturellt nyfiken och positivt inställd till det mesta som händer på Koordinaten.
— Tyvärr är det svårt att locka den lite yngre publiken, men i höst har vi låtit Musikskolans elever i både Oxelösund och Nyköping gå gratis och det kommer vi att fortsätta med på de flesta av vårens konserter också. Det är viktigt att nästa generations musiker får inspiration och dessutom lär sig hitta till vår scen.