Musik ska ledas med hela kroppen

Övrigt2003-05-20 12:54
Visst har klassisk musik alltid klingat under Jan Holsts uppväxt och i hans senare liv, han är son till legendariske Nyköpingsmusikern Nils Holst.
Men att Jan skulle bli dirigent för Hemvärnets Musikkår kunde han inte tro för två år sedan.
Visserligen var han soloklarinettist och kapellmästare för musikkåren. Men att ta över taktpinnen efter Alf Hjertzell var inte gjort i en handvändning.
Jan försökte men råddes av musikerna att gå på kurs. Det har han nu gjort i två år, i Norsborg, Lycksele, Gävle och Helsingborg. Med instruktör har han utbildats att leda en orkester med pinnen, kroppen och ögonen.
Man måste visa alla kroppsdelar, först och främst armarna. Det är något helt annat än att spela, det gör man för stunden.

Av dirigenten krävs pondus så att 2530 individualister spelar samstämt, inte för starkt och inte för svagt. Han ska dirigera olika taktarter och måste ligga några steg före orkestern.
Det blir inte demokrati när man dirigerar, ler Jan.
Han är uppvuxen i Nyköping och har nästan hela sitt yrkesliv varit ingenjör på Wedholms, är nu ansvarig för mjölkkyltankar. Inte tycker han att jobbet är hela livet, fritid och familj går före. Döttrarna Kattarina, Sofia och Sara har ärvt musikaliteten, hustru Ruth sjunger gärna och är livfull värdinna i Alla Helgona församling.

Familjen Holst spelade kammarmusik ihop, pappa som spelade i Filharmoniska Sällskapet var en auktoritet. Jan började med piano i musikskolan, övergick till klarinett.
Han var med i Oxelösunds Stadsmusikkår och dess musiksällskap, tills tvillingar föddes och han behövdes hemma.
Sedan följde glädjen att få ta på fin uniform och spela på torg och estrader. Jan uttrycker glädjen i att uppträda ceremoniellt. Människor blir glada av blåsmusik. Den dirigeras helt annorlunda än stråkar, andningen är central.
Vi vill gärna ha påfyllning i musikkåren, medelåldern är hög. Duktiga musikskoleelever är med ett tag men försvinner till högre studier.
Marscher förknippas Hemvärnet med. De är lätta att spela, berättar Jan. Det kan även bli fint med klassiska stycken och musikaler, men Jan betonar att det rör sig om amatörer.
Så vi vill inte ha frän kritik utan mera beröm!
Förr fanns det många militärmusikkårer i landet, nu är de bara 36 stycken. Dessa vårdar en musikkultur som nog ingen vill ska tystna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om