Musikundervisningen blir sämre och sämre
Musikläraryrket är inte lika attraktivt som förr. Många lärare som undervisar i musik på grundskolorna är därför obehöriga. Lärarförbundet varnar för att musikundervisningen är satt på undantag och riskerar att haverera om inget görs.
Enligt siffror från Lärarförbundet är fyra av tio musiklärare i grundskolan obehöriga.
Vi har märkt en nedgång i antalet sökande till musiklärarutbildningen de senaste åren. Behovet av musiklärare är större än vad vi hinner utbilda. De lärare som examineras har därför bra chanser att förhandla till sig goda arbetsvillkor, säger Bosse Tobiasson, utbildningsledare vid musikhögskolan i Stockholm.
Läroplanens nationella mål för musikundervisningen i grundskolan är högt ställda. Trots detta får musikämnet ofta stå tillbaka för andra ämnen som anses vara viktigare. Musikinstrument saknas och undervisningssalarna har ofta sett sina bästa dagar.
Jag tror att resultaten skulle bli ganska nedslående om det fanns nationella prov även i musikämnet, säger Mattias Dahlström.
Han har märkt att elever ofta är dåligt förberedda när de kommer till musikskolan därför att de saknar de kunskaper som det är grundskolans uppgift att lära ut. Han har samtidigt förståelse för att det kan blir så eftersom de musiklärare som finns ofta har en stor arbetsbörda.
Musikämnet kräver en helt annan organisation än exempelvis svenska och matte. Musik berör hela känslolivet och kräver att man får med alla elever hela tiden vilket kan vara oerhört stressigt för en ensam lärare, säger Mattias Dahlström.
Bo Österberg, rektor vid Östra skolan i Nyköping och Thomas Hedman, rektor vid Breviksskolan i Oxelösund, är emellertid inte oroade över att de nationella målen inte skulle uppfyllas.
Det är inget vi funderar så mycket över, men jag utgår från att vi klarar dem eftersom vi följer studieplanen, säger Thomas Hedman.
I Nyköping är tre av fem musiklärare i grundskolan behöriga. I Oxelösund finns tre musiklärare i hög- och mellanstadiet, samtliga obehöriga.
Niclas Beijar är en av dem. Han har arbetat som musiklärare i åtta år och har inga planer på att vidareutbilda sig för att få behörighet.
Erfarenheten byggs på ju mer man jobbar. Visst saknar man den pedagogiska biten ibland men samtidigt tycker jag inte att det är värt att plugga i fyra år för att göra samma sak som jag gör i dag.
Enligt Arbetsförmedlingens hemsida bör en musiklärare vara både tålmodig och stresstålig.
Det är ett kul jobb men visst är det väldigt tungt ibland så till vida att eleverna har mindre baskunskaper än förr. Färre går musikskola och man får börja från noll med eleverna. Det är svårt att få tid till varje enskild elev. Om jag ska lära alla att spela gitarr får de två minuter var av mig per vecka, säger Niclas Beijar.
Under sina år som lärare har han märkt hur synen på musikundervisningen förändrats.
Musik har blivit ett allt mindre prioriterat ämne. När jag började hade jag en heltidstjänst och undervisade i halvklass. Nu har jag 60 procents tjänst och helklasser. Det betyder att jag även måste jobba på andra skolor för att få ihop det och det blir lite hattigt.
Den trygghet det innebär att vara anställd har en baksida för dem som inte är behöriga lärare. Oxelösunds kommun annonserar varje år efter utbildade musiklärare.
Det är en trygghet för mig som musiker att kunna försörja mig som musiklärare. Samtidigt vet jag ju att min tjänst utlyses varje år och det har känts lite oroande, i alla fall i början. Men hittills har ingen sökt som varit mer behörig, säger Niclas Beijar.
Kenneth Rodrick, rektor för musikskolan i Oxelösund, misstänker att kommunen inte alltid anstränger sig till sitt yttersta för att få tag i utbildade musiklärare.
Ibland får man en känsla av att rektorer ute på skolorna inte bryr sig om huruvida undervisningen är musikaliskt utvecklande eller inte. De är bara glada om någon kan hoppa in och ta musiktimmarna, säger Kenneth Rodrick.
Han poängterar att obehöriga lärare inte behöver vara sämre än behöriga.
Men man märker att utbildade musiklärare ofta har bättre självkänsla, de vet på ett självklart sätt hur undervisningen ska läggas upp, säger Kenneth Rodrick.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!