– Det behövs flera åtgärder som kan förebygga det.
Det säger Patrik Forsemalm, Polisförbundets huvudskyddsombud i Sörmland och region Öst.
Under de senaste två åren har fler poliser i landet än tidigare valt att lämna sina jobb. I fjol slutade drygt 900, 2015 drygt 800.
För Sörmland är nettoförlusten av poliser som helhet odramatisk. Det tycker både fack och arbetsgivare. Det enda lokalpolisområdet som i dag har ett negativt antal poliser jämfört med för ett år sedan är Nyköping. Där har antalet poliser minskat med tio.
När Martin Ulvehag, regional ordförande i polisfacket, lyfter blicken till regionnivå ser han ändå anledning att tala om en polisflykt.
– Det är fler som har slutat i Östergötland än i Sörmland. Antingen har de helt lämnat yrket för andra myndigheter och privata företag eller sökt sig till andra polisregioner. Samtidigt har det kommit in färre aspiranter i förhållande till poliserna som slutat.
Majoriteten av de poliser som slutat i Sörmland har fallit för åldersstrecket. Men det finns också exempel som bottnar i missnöje, som brottsplatsteknikern Anna Zinovjevs avhopp i artikeln här intill. Hennes historia har flera motsvarigheter i regionen.
– Folk slutar i både utrednings- och i ingripandeverksamheten, uppger Forsemalm.
Han konstaterar att polisen har mycket att brottas med. I grunden tycker han att mycket med den nu tvååriga organisationen är positivt. Han är optimist och tror att denna Atlantångare till reform kommer att kunna vändas i rätt riktning. Men knappast 2017.
Och det bekymrar honom, eftersom han ser flera faktorer som bidrar till att många poliser känner sig pressade, mår psykiskt dåligt och överväger att lämna yrket. Den springande punkten är personalbristen, anser han.
Den utlöser stress, särskilt i kombination med hög arbetsbelastning.
– Framför allt på utredningssidan, bland de poliser som arbetar med sådana ärenden som regleras av tidsbestämmelser för frihetsberövanden och skyndsamhetskrav i barnärenden.
Övertid är en annan faktor. Bara i december samlade Sörmlandspolisen på sig 1 170 övertidstimmar, vilket motsvarar 3,1 timme per anställd polis. En hög siffra, tycker både fack och arbetsgivare.
– Vi ser chefer som jobbar flera timmar mer i veckan än de ska för att få verksamheten att snurra. Vi har poliser i yttre tjänst som sitter kvar efter skiftet för att skriva rapporter, eller som tvingas jobba över för att fylla hål i turlistorna.
Det hårdare samhällsklimatet påverkar både den psykosociala och fysiska arbetsmiljön.
– I den yttre verksamheten ser vi nu fler arbetsskador än tidigare till följd av hot och våld mot poliser. Det måste vi möta med mer utbildning, men vi hinner helt enkelt inte med att utbilda.
Mer skadepreventiv utbildning är en förebyggande åtgärd på Patrik Forsemalms kravlista. Högt upp står höjda löner och bättre arbetstidsförhållanden, men också en tydligare prioritering av polisens arbetsuppgifter, en utökad yrkeshandledning i vardagen och mer tid för friskvård under arbetstid.
– Det behöver sättas in flera förebyggande åtgärder för att personalen inte ska gå sönder.