"Mycket blod är man beredd på"

– Mycket blod är man beredd på, men jobbigast är att åka hem till familjer med en stökig situation med barn i närheten. Det säger Annelie Gillberg. Hon är ambulanssjuksköterska.

Annelie Gillberg, th, och Kajsa Insulander, sjuksköterskor vid ambulansen, kastas ofta in i traumatiska situationer. Vissa saker etsar sig fast, menar de.

Annelie Gillberg, th, och Kajsa Insulander, sjuksköterskor vid ambulansen, kastas ofta in i traumatiska situationer. Vissa saker etsar sig fast, menar de.

Foto:

Övrigt2018-12-01 18:00

En kvinna har just lämnats vid akutmottagningen. Hon klagar på smärtor i ena axeln. Annelie Gillbergs kollega Kajsa Insulander lägger en tröstande hand på henne.

– Bästa med jobbet är att det är omväxlande, säger Kajsa Insulander, som arbetat inom ambulansen i tolv år.

– Och friheten att få vara ute och jobba, lägger Annelie Gillberg till, som jobbat ett år inom ambulansen och tidigare arbetat på en vårdavdelning.

Det finns för patienter flera ingångar till sjukhuset. En för akutvård är via ambulans. Ambulanssjukvårdens uppdrag är först och främst att ge avancerad vård vid akuta livshotande tillstånd utanför sjukhuset. Ambulanssjukvården finns även tillgänglig vid akut skada, som inte är livshotande, men då annan transport är olämplig, som vid en total ruptur (avsliten) av en knäskålsena eller lårbensfraktur.

För ambulanserna i södra länsdelen (Nyköping, Oxelösund, Trosa, Gnesta) gjordes i fjol drygt 12 000 uppdrag. Långt i från alla är så kallade blåljus utryckningar. En del handlar om transporter mellan olika sjukhus. I genomsnitt utförs 33 uppdrag om dygnet.

Gången är att ett larm rings in till 112 (SOS alarm). Larmcentralen kopplar samtalet vidare till sjukvårdens larmcentral (Sörmland, Västmanland och Uppsala landsting har sedan en tid tillbaka egen gemensam larmcentral), svarstiden på sjukvårdens larmcentral är i genomsnitt fyra sekunder, uppger Jörgen Lifvakt, ambulanssjukvårdens verksamhetschef. Sjuksköterskan ställer ett antal frågor om den skadade eller sjuka personen som är i behov av akut vård samtidigt som en ambulans skickas till platsen. Ett så kallat medicinskt beslutsstöd.

Vid akut livshotande tillstånd larmas en ambulans parallellt med att samtalet pågår med sjuksköterskan. Ambulanspersonalen får uppgifterna via utskick och kan ha kontakt med personalen på sjukvårdens larmcentral.

– Vi har målet att nå åttio procent av alla prio1-larm inom femton. Totalt sett uppnår vi åttiofyra procent, men det finns platser där vi inte når målet, säger Jörgen Lifvakt.

Skärgårdsboende kan till exempel vara svåra att nå inom femton minuter. Till skärgården rekvireras helikopter från Stockholm eller Uppsala.

När ambulansen är på rull får akutmottagningen via dataskärmar uppgifter om vad som är på gång.

I ambulansen finns ofta två sjuksköterskor utrustade med bland annat syrgasväska, multiapparat som mäter hjärtats elektriska aktivitet och blodtryck. Dagens moderna utryckningsfordon är, som namnet antyder, som små ambulerande sjukhus.

Vid olycksplatsen görs en bedömning, därefter hålls kontakt med läkare på akutmottagningen om patienten ska till Nyköpings sjukhus eller annat sjukhus för specialiserad vård (till exempel ballongsprängning av hjärtat eller svåra blödningar i hjärnan).

Är det en stor svår olycka i södra länsdelen som kräver flera ambulanser har Nyköpings akutmottagning plats för högst två mycket svårt skadade. Vid större olyckor behövs hjälp från närliggande sjukhus.

Tidigare sågs nyårsnatten som den för ambulanssjukvården med mest jobb. Men det har ändrats till juldagsnatten, den så kallade hemvändardagen, och då sätts extra resurser in, enligt Jörgen Lifvakt.

Det blir många mil som ambulanserna tillryggalägger. År 2017 blev det 155 000 mil, detsamma som 38 varv runt jorden. Samtliga ambulanser drivs med diesel.

Jörgen Lifvakt säger att inga ambulanser drivs med elektricitet, men att man har ett miljötänk, bland annat genom att så ofta som möjligt använda transportambulansen, som har plats för fyra patienter, och har videokonferenser i stället för att på plats ha möten.

Vad önskar du av jultomen?

– Ett positivt besked om en singelresponder (en ambulansbil bemannad av en person) och en samambulans samt att jouren kan tas bort i västra länsdelen, svarar Jörgen Lifvakt.

Ambulanspersonalen kastas ofta in i traumatiska situationer. Hur gör man för att tanka av sig intryck och upplevelser?

Annelie Gillberg och Kajsa Insulander säger att personalen ser till att prata mycket med varandra och att det finns så kallade kamratstödjare. Dessutom förs även så kallade debriefing samtal efter svåra uppdrag.

– Men vissa saker sätter sig fast, säger de.

De lastar in båren i ambulansen och gör sig redo för nästa uppdrag.

Färre prio 1-uppdrag

Ambulanssjukvården är en del av landstinget (region Sörmland efter årsskiftet) och fungerar som en länsövergripande funktion. Inom ambulanssjukvården arbetar i dag närmare 130 personer. Fördelningen i personalgruppen är ungefär 70 procent sjuksköterskor och 30 procent ambulanssjukvårdare.

Sjukvårdens larmcentral finns i Eskilstuna och tar emot överkopplade 112-samtal, 1177 samtal och beställningar av överflyttningar mellan sjukvårdsinrättningar.

Det finns fyra ambulansstationer i länet: Eskilstuna och Strängnäs (norra länsdelen), Katrineholm (västra länsdelen) samt Nyköping (södra länsdelen). Från Nyköping utgår under dagtid en ambulans placerad vid vårdcentralen i Gnesta samt en dygnsambulans till Vagnhärad. Från Katrineholm utgår två ambulanser till Flen varav en ambulans finns dygnet runt måndag-söndag och en dagambulans måndag-fredag. Det utgår även en dagambulans måndag-fredag som är placerad i Vingåker.

Det finns normalt en ambulansenhet per 27 000 invånare i länet.

Sedan 2017 tas en avgift på 400 kronor ut via fakturering för ambulanstransporter vid alla larm. Ambulansuppdrag ingår i högkostnadsskyddet.

Ambulanssjukvården i Sörmland utförde under 2016 ca 38 300 uppdrag. Av dessa var 17 100 blåljus-uppdrag, så kallade prio 1 (till exempel trafikolyckor, hjärtstopp). Antalet prio 1-uppdrag har minskat radikalt de senaste åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!