Allt är gratis, finansierat av kommunen som samarbetat med flera föreningar kring de olika aktiviteterna.
– Jag har varit med tidigare, men då har det inte varit lika mycket för barnen som i år. Det är kul att man kan vara hemma på semestern och hitta på saker på hemmaplan, säger Lisa Klasson, som bland annat tänker gå på den populära barnföreställningen Babblarna med sin fyraåriga Elina.
Precis som tidigare år finns ett tivoli och olika musikscener. Men i år händer det också flera saker i hamnen, där Nyköpingsborna på lördagen bland annat kunde gå på gymnastik, provsitta stora fordon eller titta på fotoutställning på ”Nyköpingsplanket”. Där fick den som ville sätta upp sina bilder, en idé som Nyköpings Fotoklubb fått från Gnesta och Stockholm.
Svante Kellner var tidigt på plats för att ställa ut sina svartvita motiv från bland annat Nyköpings skärgård, Rosenhillsbryggan, Linudden, Örstigsnäs och Strandstugeviken.
– Jag tycker det här är en jättebra idé. Skärgården och havet betyder mycket för mig så det är kul att få visa sina bilder så här, man är väl lite exhibitionistisk, säger han.
En av höjdpunkterna blev Tornerspelet vid Nyköpingshus. På borggården hade man byggt upp en hantverksby med barnteater, riddarskola och olika bodar med Medeltidstema. Den som ville kunde prova på att karda och spinna ull med en slända och över öppen eld lagades det älggryta och kikärtsgryta.
Ulf Westman, jubileumsgeneral för Gästabudsåret 2017, har jobbat med förberedelserna i över två år.
– Vi har försökt tänka att vi ska använda slottet och Borggården som arena för olika aktiviteter. Det är en fantastisk plats för aktiviteter som scensommarkvällar eller tornerspel. Det är roligt att få Nyköpingshus att leva, säger han.
Han tror däremot inte att festdagarna lockar så många turister till Nyköping.
– Vi gör det här främst för Nyköpingsborna, säger han.