Som SN rapporterat om flera gånger tidigare politiken har pekat ut den psykiska ohälsan som ett fokusområde de kommande åren.
Statistik från de personliga ombuden i Östra Sörmland, som nyligen sammanställt sina siffror för fjolåret, pekar åt samma håll. De hade 31 klienter i Gnesta under 2017. I Nyköping, som är ungefär fem gånger så stort som Gnesta, hade de 54 klienter.
‒Det kan vara så att man mår sämre i Gnesta, men vi har inte gått in och analyserat, säger Marie Karlsson, en av två ombud som jobbar i Nyköping, Oxelösund och Gnesta.
Ombuden har sammanställt en lista med systemfel och brister som försvårar situationen för personer med psykisk ohälsa i Gnesta. Det största problemet är att det inte finns någon öppen mottagning för psykiatrisk vård, menar Marie Karlsson. Personer som behöver det måste i stället ta sig till Nyköping.
Som ett exempel berättar hon om en "klient" som hade en läkartid i Nyköping. Bussresan var omöjlig på grund av psykiska problem, och personen missade tiden, blev av med sin sjukpenning och tvingades i stället söka bistånd från kommunen.
[fakta nr="1"]
Andra brister är en stor personalomsättning på socialsekreterare, vilket leder till att utsatta personer tvingas förklara sin situation om och om igen samt att hemlösa inte har någon möjlighet att få kommunkontrakt. Flera myndigheter, som till exempel Arbetsförmedlingen, saknar dessutom kontor i Gnesta.
‒I den bästa av världar är ju drömmen att en handläggare från Försäkringskassan skulle sitta på medborgarkontoret någon eftermiddag per vecka.
Försäkringskassan har omkring 14 000 anställda i Sverige, men alltså inga handläggare i Gnesta.
‒Det är tyvärr de små kommunerna, och invånarna där, som drabbas. Det slår hårt, kan jag tycka, säger Marie Karlsson.