Civilförsvarsförbundet som bland annat får sina uppdrag från landsting och kommuner är en av flera organisationer som deltar i Krisberedskapsveckan, som samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Åsa Helldén Ruocco vill informera och bland annat ge tips på hur man kan klara sig vid extrema förhållanden som storm, snöoväder eller andra krislägen när strömavbrott sker.
Vad behöver vi för att klara oss i 72 timmar?
– Vi behöver mat, vatten, värme, sömn och information. Har man bil kan man lyssna på radio i den för att få korrekt information. Det gäller att vara förberedd och skapa sin egen risk- och sårbarhetsanalys, även för att kunna hjälpa andra på rätt sätt.
Men är inte kunskapen rätt stor om vad man behöver?
– Tvärtom, enligt SOM-institutet så är kunskapen låg, hela 80 procent vet inte hur man ska förbereda sig. På landsbygden är man mer medveten men i stan så är det många som tror att man bara kan köpa med sig sin latte och frukost som vanligt på väg till jobbet.
– Vi har gjort oss väldigt beroende av det högteknologiska och är sårbara om det digitala slås ut, säger generalsekreteraren som i samband med lastbilsmorden den 7 april i Stockholm upplevde hur enkelt desinformation sprids via sociala medier.
– Jag valde själv att hoppa av en buss på grund att det skrevs att man sköt på andra håll i stan. Något som inte alls stämde, Med tanke på all desinformation så har vi alla ansvar att inte sprida falsk information vidare.