Näringslivsfrågorna ska stärkas
Tydligare information från kommunen och samarbete med företagen. En ny grupp ska stärka näringslivsfrågorna i Trosa kommun.
opolitisk grupp ska i stället diskutera näringslivsfrågor.
Meningen med den här gruppen är att man ska arbeta mer konkret och att de ska bli ett bollplank för mig som företagslots. Förut var det mer information från kommunen, säger Gunilla Persson, företagslots i Trosa kommun.
Politikerna ska nu i stället involveras när gruppen väl kommit fram till idéer och förslag, som kräver politiska beslut.
Deltar i gruppen gör bland annat representanter för Företagarna och köpmannaföreningen och Trosa turism.
Det nya näringslivsprogrammet klubbades i kommunstyrelsen den första mars.
Programmet innehåller ett tio-punktsprogram som näringslivsgruppen ska ha som utgångspunkt.
Tanken är att vi nu ska gå vidare i nya gruppen och diskutera de olika punkterna,
säger Gunilla Persson.
Bland annat vill man stärka medvetenheten om Trosaföretagen inom kommunorganisationen.
Många i kommunen har nära kontakt med företag. Vi ska jobba för en bra attityd gentemot företagen. Kommunen ska vara bra på att vara kommun; vi ska följa reglerna men vara så smidiga som
möjligt, säger Gunilla Persson.
Gruppen ska också fundera över sätt att göra kommunal information till företagen mer lättillgänglig. Företagen ska inte behöva leta efter information om tillstånd och avfallshantering.
Vi jobbar med webben. Informationsmaterial kan vi behöva göra mer synligt, säger Gunilla Persson.
Andra punkter handlar om prao-platser till skolelever och marknadsföring av kommunen, bland annat genom skyltar på E4.
Den nya gruppen ska sammanträda en gång i månaden i stället för, som näringslivsrådet, fyra gånger om året. Gunilla Perssons funktion som företagslots utökas från tio till 25 procents tjänst.
Anki Sevedsson, delägare i butiken Agora, är köpmannaföreningens representant i gruppen. Hon tycker att en viktig fråga är att föra företagen närmare varandra.
Man kanske kan förstå varandra. Det ligger på mig att få ut det som sägs i gruppen till medlemmarna och informera om vad som händer, säger hon.
Samarbetet mellan butikerna skulle kunna utvecklas, menar hon. Tjejkvällen i centrum är ett bra exempel på lyckat samarbete.
Det lyckas, för det ger något tillbaka så fort. Saker som inte går så fort är svårare. Det är jättesvårt att knyta ihop alla. Men det får vi jobba med,
säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!