Valsverk, masugn och tapphall. Näringsministern Mikael Damberg (S) fick under torsdagen se hur stål från Oxelösund blir till tillsammans med partikollegorna Catharina Fredriksson och Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund respektive Nyköping.
– Det är en otroligt spännande verksamhet som bedrivs här i dag. Jag vet att stålindustrin släpper ut mycket och påverkar klimatet, men SSAB ligger långt fram. Skillnaden mellan svensk stålproduktion och europeisk motsvarar utsläppen från 300 000 bilar, säger Damberg.
Men först och främst handlade besöket om SSAB:s framtid och vägvalet man står inför. I det kortare perspektivet; om man ska skrota masugnarna och i stället smälta skrot i en ljusbågsugn som drivs av el. I det längre perspektivet; forskningsprojektet som ska utreda om det går att framställa stål utan kol.
Om Sverige ska uppfylla sina klimatmål – finns det då en plats för den verksamhet som SSAB driver i dag med de koldioxidutsläpp som den genererar?
– Det finns två perspektiv här. Sverige vill fortsätta vara världsledande här och SSAB ligger i framkant. Vid sidan av de investeringar som de gör nu är det ett spännande forskningsprojekt som de bedriver tillsammans med statliga LKAB och Vattenfall samt Energimyndigheten. Att gå in i ett teknikskifte och producera stål utan kol, säger Damberg.
– Lyckas man med det revolutionerar det ståltillverkningen i världen, det är roligt att se att de är ledande i det arbetet.
Vad händer härnäst med forskningsprojektet – från staten och de statliga bolagens sida?
– Det kommer en gemensam förstudie nästa år där man tittar på möjligheterna att göra stål utan kol. Det är nästa viktiga steg när vi måste bestämma om det ska göras en pilotsatsning och diskutera vilka samarbeten vi ska ha kring det.