Näringsministern får inte bli inlåst i Saab

De senaste dagarna har alla ­mikrofoner riktats mot den nya näringsministern. Reportrarna vill få reda på vad Annie Lööf ska göra för att Saabaffären ska gå i lås. Vilka problem ska lösas, vad tänker ­regeringen göra och hur ska näringsministern bära sigt åt?

Övrigt2011-11-09 05:00

Frågorna som ställs om Saabkrisen är ungefär desamma som de har varit i flera månader. Men en viktig faktor i sammanhanget har förändrats. Nu heter näringsministern Annie Lööf och inte Maud Olofsson.
Olofsson var under sin tid i regeringen fullt sysselsatt med att få ihop en lyckad försäljning av Saab. Det blev svårt att hinna med titeln som stod längs upp på visitkortet – partiledare.
Maud Olofsson har själv sagt att hon hade för många frågor på sitt bord. Både Saab och Volvo hade stora problem att brottas med. Samtidigt var Maud Olofsson inte bara näringsminister utan även energiminister. Därtill tog alliansarbetet fokus från att leda Centerpartiet.
Men Saab-debaclet verkar inte få något slut. I måndags klargjorde förra ägaren General Motors att de inte vill godkänna försäljningen av Saab till kinesiska Youngman och Pang Da på grund av oklarheter med vissa tekniklicenser.
Känslorna i Saabaffären har varit starka hos företagets anställda och delar av befolkningen. Att en stolthet inom svensk fordonsindustri riskerar att gå i graven verkar göra många tårögda.
Medierna har krävt svar från Maud Olofsson på frågor om hur biltillverkaren ska räddas. Trycket från medborgare på att regeringen ska fixa biffen har varit stort. Näringsministern har behövt förklara att staten inte är lämpad att bli biltillverkare.
Det är viktigt att Annie Lööf lär sig av det som har hänt och att hon inte blir uppslukad av Saabaffären. I den ska näringsministern agera medlare mellan parterna och hjälpa Saab med det som staten har befogenheter till. Samtidigt måste Annie Lööf behålla fokus på näringspolitiken och det egna partiet.
Centerns väljartapp beror på att politiken har varit otydlig. Partiledningen upprepar att Centerns idéer måste formuleras tydligare. Ska det lyckas måste Annie Lööf hålla distans till sentimentala känslor för ett bilmärke på dekis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om