Narkosläkaren: "Extremt sällan att någon dör på operationsbordet"

Färre biter ihop vid operation. – Allt fler vill ha narkos, säger Sven-Åke Strömberg, narkosläkare vid Nyköpings lasarett.

Sven-Åke Strömberg.

Sven-Åke Strömberg.

Foto:

Övrigt2018-12-19 09:00

En person ligger på en brits i ett större rum. Det är flera sängar i rummet – operationsavdelningens väntrum. Sängarna skiljs åt av skärmar. Samtalstonen är låg, allvaret är påtagligt. Anspänningen finns där – inom kort ska skalpellen skära i dig och narkosen ska göra att du inget känner eller är medveten om vad som händer.

Men tanken slår dig; tänk om narkosen inte tar och jag känner hur de skär och bankar i mig, men jag kan inget meddela?

Eller, onda föreställning, tänk om jag inte vaknar upp?

Vid 50 procent av alla ingrepp som genomförs ges lokalbedövning, i övrigt narkos.

Dödsfall vid operationer kan förekomma, 0,01 procent brukar man ange, men stora framsteg inom modern anestesi har förändrat detta.

– Det är extremt sällan att någon dör under en operation, säger Malin Tegerup, vårdenhetschef på operationsavdelningen vid Nyköpings lasarett.

Hon har arbetat på operation i 25 år och kan inte erinra sig något dödsfall orsakat av just narkos.

Operationsavdelningen tillhör anestesikliniken (anestesi står för bedövning). I kliniken ingår förutom operationsavdelningen, sterilcentralen, intensivvårdsavdelningen och uppvakningsavdelningen.

Operationsavdelningen ligger centralt på tredje våningen av sjukhusbyggnaden.

På avdelningen arbetar 80 personer; operationssjuksköterskor, anestesisjuksköterskor, narkosläkare, undersköterskor, tekniker, administratör.

Operationsarbetet bygger på teamarbete där alla vet sitt uppdrag före, under och efter själva ingreppet.

– Vi arbetar strukturerat, alla vet sin uppgift och är måna om att hålla kvaliteten, säger Claes Ahlén, anestesisjuksköterska.

Många ingrepp är planerade och genomförs dagtid. Det kan vara knä- och höftledsoperationer, som mer eller mindre görs på löpande band. Löpande band kan framstå som om patienten opereras i en jämn ström, men det rör sig om kanske fem per dag.

Just plastikoperationer (utbyte och höft- eller knäled) är tillsammans med galloperationer de vanligaste ingreppen. Antalet sörmlänningar som får vänta har ökat från i fjol. I november i fjol genomgick 91 procent av sörmlänningarna sin höftledsoperation inom vårdgarantins 90 dagar. I oktober i år hade det sjunkit till 77 procent. Knäled 82 respektive 69 procent (Nyköping låg dock bättre till än Mälarsjukhuset).

Köerna är på väg ned igen, uppger Malin Tegerup, tack vare ett nytt flödeskoncept.

Landstinget har brist på vårdplatser. Vårdplatsbristen spelar en avgörande roll för operationsavdelningen - om eftervård kan ges och därmed operationen genomföras. Varje år ställs 600 operationer in i landstinget, ofta på grund av vårdplatsbrist.

– Känslan är att vi inte räcker till för vårt uppdrag, säger Malin Tegerup.

Vad önskar ni av jultomten?

– Vi vill ha vår nya operationsenhet med tillräckligt med personal, svarar Sven-Åke Strömberg.

– En utökning av personalbudgeten, som överensstämmer med den verksamhet vi bedriver, svarar Malin Tegerup.

Nyköpings lasarett ska byggas om med bland annat en ny akutmottagning, ny operationsenhet. Den kan stå klar om fem år.

Ingreppet är klart. Patienten rullas ut från operationssalen till uppvakningsavdelningen. Operationen gick bra. Personen är snart på benen igen.

► Här hittar ni alla tidigare delar i Tommy Kägos sjukhuskalender.

Öppet dygnet runt

Operationsavdelningen ingår i anestesikliniken. På operationsavdelningen arbetar 70 personer, 10-15 av dem är timanställda.

Av de 70 är specialistsjuksköterskor (operation), narkossköterskor, undersköterskor, tekniker (steril- och operationstekniker, som servar apparater och instrument), ledning, administration.

Operationsavdelningens verksamhet är öppen dygnet runt, alla dagar i veckan, året runt.

I år kommer genomföras drygt 5100 operationer, detsamma som nästan fjorton om dygnet. Men merparten av ingreppen sker dagtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!