Nästa år får Sörmlandspolisen elpistoler

400 poliser ska utrustas med elpistoler nästa år. Ett tiotal av användarna tjänstgör i Sörmland.

Övrigt2017-05-12 21:06

Elchocksvapnen införs på försök 2018 och ska utvärderas vid Umeå universitet. Tidigast 2021 kan samtliga poliser komma att utrustas med det för Sverige nya vapnet, om försöket slår väl ut vill säga.

Förslaget lades 2014 efter en utredning om hur polisen skulle kunna minska antalet dödskjutningar. Inom Polisförbundet och hos flertalet polisenheter i landet är man positiv till försöket. Ett litet aber är dock hur de redan välfyllda midjebältena ska kunna rymma ytterligare ett verktyg.

Elpistolen ska inte ersätta något annat utan är ett komplement. Den ska trängas med handfängsel, batong, pistol, ficklampa, handskar, OC-sprej, extramagasin och annat.

Pär Wärdig är strategisk Inköpare på Polismyndigheten.

‒Ja, det där är faktiskt ett problem. Det börjar bli fullt runt midjan och under försöksperioden kommer elchocksvapnen var fästade vid benet. I förlängningen kanske vi måste titta på någon utrustningsväst för det får egentligen inte plats mer. Särskilt om du är en polis med ganska smal midja.

Det tiotal poliser i Sörmland som utrustas med vapnet ingår i dag i "Sörmlands regionala förmåga".

‒Det är den lokala insatsorganisationen kan man säga. De är vanliga ingripandepoliser till vardags men de är extrautbildade och har en bättre förmåga att hantera svårare och farligare situationer, säger Pär Wärdig.

I elchocksvapnet sitter två hullingförsedda projektiler som skjuts ut och vid träff bildar en kortvarig pulserande strömkrets i kroppen. Styrkan är på 1.3 Milliampere och får inte kroppens muskler att krampa, däremot stängs muskelfunktionen tillfälligt av. Vapnet kan avlossas på upp till tio meters avstånd.

När OC-sprejen lanserades tvingades de poliser som skulle bära den även utsätta sig för den. Så blir det inte med elchocksvapnet.

‒Nej vi har inget sånt krav. Med pepparsprejen är det annorlunda, den kan du få på dig via vinden och då är det bra att vara förberedd för att kunna fortsätta verka. Men skjuts en polis av misstag med en elpistol så har vi andra problem.

Finns det några frågetecken kring försöket?

‒Det finns en viss oro för att man kanske ska välja fel hjälpmedel när utbudet ökar. Det är dock altlid situationen som avgör, och elpistolen är inte ett nödvärnsvapen utan något som ska användas under planerade former. Och det finns som sagt en farhåga att för många grejer i bältet kan orsaka följdskador, säger Pär Wärdig.

En annan aspekt som diskuterats är priset.

‒ De kostar en hel del. Polismyndigheten håller som bäst på med en upphandling men enligt den prisbild vi ser i dag så handlar det om drygt 15 000 kronor per vapen. Utvärderingen får väl visa om det är värt att utrusta alla poliser med den, eller om det blir ett vapen enbart för insatsorganisationen. Slutligen är det rikspolischefens beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!