När ungdomsboendet i Gnesta ställs om från HVB-verksamhet till stödboende under sommaren så blir tre anställda kvar i den nya verksamheten.
– Det är som sagt tre som blir kvar i stödboendet, fyra har fått andra arbeten i kommun, några är tjänstlediga, resterande håller HR på och tittar på hur det kommande rekryteringsbehovet ser ut inför hösten, menar socialchefen i Gnesta kommun, Mats Engström.
Redan nu säger HR-chefen Tatjana Mineur att flera i personalen har både erfarenhet och utbildning som efterfrågas inför framtida rekryteringar i kommunen.
Skälet till omställningen är att antalet asylsökande barn minskat. Därmed minskar även behovet av HVB (hem för vård och boende) i landets kommuner.
►Läs också: Tidigare artikel om neddragningen.
Ett fåtal av de 20-tal ensamkommande ungdomarna på ungdomsboendet kommer att erbjudas plats på HVB- eller familjehem. Medan flertalet kommer erbjudas plats i stödboende, som är en slags mix av HVB-hem och egen lägenhet.
Med en större dos av eget ansvar är det meningen att ungdomarna ska bo mer självständigt och ansvara för matlagning, inköp och se till att komma upp i tid på morgnarna, hävdar Mats Engström, socialchef i Gnesta kommun.
– Tillsammans med medarbetare och enhetschef kommer ungdomarna som nu blivit äldre att få planera och utforma verksamheten efter behoven, menar socialchefen.
– Kommunens nattpatrull kommer besöka stödboendet på natten när ordinarie personal inte finns på plats. Övrig tid kommer det även att finnas någon som har beredskap.
All personal men även gode män, socialsekreterare och lärare som finns runt omkring ungdomarna har nu fått information om omställningen till stödboendet.
– Vi kommer försöka att tillmötesgå så mycket som möjligt om vad ungdomarna själva vill och ansöker om när det gäller boendeformen. Vissa behöver mer stöd än andra helt enkelt.
Rent fysiskt är det inte heller helt klart om man ska bo kvar i de befintliga lokaler som HVB-enheten har tillgång till i dag.
Beslutet att ställa om från HVB- till stödboendeverksamhet tas i Vuxen- och omsorgsnämnden den 24 maj.