Det är ingen måtta på frågorna – och svaren! – i naturantologin ”Smarta små upptäcker naturen”. På 141 fullmatade sidor ryms det mesta, från insekter och svampkunskap till älgar och solsystem.
Just ivern att täcka alla naturens underverk och mysterier blir lite av ett problem. De två rymduppslagen till exempel, specialgjorda av Sarah Sheppard för just den här boken, är så rapsodiska att de nog väcker fler frågor än de ger svar. Kanske hade det varit bättre att överlämna den gigantiska världsrymden till en annan bok.
Men om man kan överse med spretigheten, är ”Smarta små upptäcker naturen” en heltäckande och inspirerande kunskapskälla för små naturvänner. Både texter och bilder sprudlar av en smittande nyfikenhet och upptäckarglädje.
De fyra årstiderna fungerar som en tunn röd tråd genom boken, men jag tror nog att de flesta läsare kommer att bläddra fritt i jakt på bilder och ämnen som intresserar dem. Och samtidigt snubbla över sådant som de inte hade en aning om att de ville lära sig mer om.
Här finns verkligen läsning för många åldrar. Redan tvååringen kan hjälpa till att para ihop rätt djurbild med rätt mat, medan utdragen ur Stefan Castas ”Humlans blomsterbok” bjuder på avancerad och spännande humlekunskap som är ny även för flesta vuxna.
Flera uppslag med lekar i det fria (som snigelrejs och snökojebygge) ingår också i samlingen, liksom inspirerande naturexperiment.
Vad sägs till exempel om att plantera harpluttar, för att få veta vilka frön och växter haren ätit? Själv tyckte jag idén lät rätt bisarr, men en mig närstående sexåring blev eld och lågor över tanken. Så jag gissar att semestern får börja med just harpluttsjakt.
Naturbok med mycket upptäckarglädje
Hur ser det egentligen ut i ett humlebo? Varför måste vi ha träd för att kunna andas? Hur får fågelungarna syre inne i ägget? Vad äter grodor? Och vart tar alla blad vägen på hösten?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!