Naturen tar till orda

Ett besök på Koordinatens Galleri K känns som att kliva rakt in i en saga. Karin Nilsson har bjudit in fyra konstnärsvänner och byggt upp en värld där naturen får komma till tals.

Övrigt2013-11-16 00:00

Det pågår en viktig rundabordskonferens på Koordinaten. En korp leder mötet där bland annat en kritvit svan och en hjort med stålig krona deltar.

Vad de talar om? Det får besökaren själv avgöra. Men utställningen titel "Världen vi lever" kan vara en ledtråd.

— Jag tycker att mänskligheten skenar iväg. Det kanske är det djuren pratar om, säger Karin Nilsson.

Det är hon som tovat de fem ulldjuren kring mötesbordet och byggt upp själva utställningen. Men hon har också bjudit in fyra konstnärsvänner som hjälpt till att befolka och inreda naturen.

— Det kändes så stort att ha en hel utställning alldeles själv, berättar Karin som tidigare bara byggt mindre världar i olika gallerier.

Och att hitta kollegor som var intresserade av naturtemat var inte svårt.

— Det här är sådant som jag funderat mycket kring. Vi som lever i världen i dag är ju medvetna om människans förstörande kraft. Det är något vi måste förhålla oss till och som skapar både ångest och hopp, säger nyköpingskeramikern Annica Edwall.

Själv har hon bland annat tagit med Moder Jord till Koordinaten. Med blommor i håret och en orm kring halsen representerar hon det goda och ljusa i en utställning med ett tydligt budskap. Men ordet "pekpinnar" värjer sig alla konstnärerna mot,

— Jag ser snarare utställningen som en hyllning till livet, säger Annica Edwall.

Glaskonstnären Jesper Eklund nickar instämmande. Han har bland annat bidragit med en svärm vattendroppar som alla gjort tvärtom och vänder den spetsiga ändan neråt mot marken.

— Naturen har ingenting att tacka mänskligheten för så jag har tänkt att dropparna valt att vända om, förklarar Jesper.

Han har också gjort det gyllene ägg som en katt och en fågel nyfiket betraktar i en av utställningens små scener.

— De funderar kanske på vem som äger ägget och vad som egentligen finns inuti ett guldägg, säger Karin Nilsson.

Hon och de andra hoppas att utställningen ska väcka nya tankar hos besökarna.

— Kanske kan vi nå dem som inte tänkt så mycket på natur och miljö tidigare och öppna ögonen på dem, säger Nyköpingskonstnären Irem Babovic som målat alla tavlor i utställningen.

— Men jag hoppas också att folk ska bli lite glada och gå härifrån och känna "Gud, vad härligt", säger Karin Nilsson.

Själv hade hon provat på de flesta hantverksmaterial innan hon fastnade för just ull som hon beskriver som det perfekta materialet.

— Det är klimatsmart, användarvänligt, billigt, formbart och man kan dessutom göra stora saker snabbt. Det passar mig som är en rätt otålig människa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!