Naturskönt reservat i östra Båven
Först förbi den smala åsen med sjön på båda sidor och sen uppför backen till parkeringsplatsen är vad som krävs för att komma ut till Dagnäsön. Båven glittrar och kastar solkatter när solen tränger genom den ökande molnigheten.
Reservatet bildades 1975 och består av halvön Dagnäsön i den sydöstra delen av Båven.
Med bil tar det inte lång tid att köra de omkring tre milen från Nyköping och norrut till halvön Dagnäsön i östra Båven.
Hit kan besökare ta sig för att njuta av en picknick i naturen, paddla kanot, promenera eller spana på fåglar och andra djur. Att bada går naturligtvis också bra.
Här kan man vandra runt, grilla och bada. Men det är främst ett strövområde även om det finns både badplats och grillplatser. Det är en gammal rullstensås så därför är det mest stenbotten men det finns en sandstrand längst ut på udden. Många barnfamiljer badar också på sandstranden som ligger precis vid överfarten till halvön för där är det så långgrunt, säger Henrik Fornander som är arrendator på Dagnäsön.
En frisk men ljum vind från väster sveper in över Dagnäsön och drar med sig en del löv som faller till marken. Den snitslade vandringsleden längs den västra sidan bjuder på ett vackert skådespel när vinden sveper in i viken och drar genom vegetationen i ängsmarkerna som böljar fram och tillbaka.
På den nordvästra delen finns mycket björk och ek men även hassel och en och annan pil. Annars består skogen mest av tall och gran.
Ungefär mitt på ön, en liten bit från parkeringsplatsen, finns en barrskog där tallarna står tätt.
Här står hundraåriga tallar och granar som skyddar mot vindarna och gör det svårt för ljuset att leta sig ner till marken genom det täta grenverket. Utsikten över sjön är magnifik.
På andra sidan Båven ligger Klevaberget med de vackra och branta klippformationerna där fiskgjusen häckar.
Det krävs dock att någon sköter naturreservatet för att andra ska kunna komma hit och njuta av naturen. Henrik Fornander bor på Dagnäsön och ser till att reservatet inte växer igen.
Jag är lärare egentligen men vi bor ju här så därför är jag arrendator. Vi har köttdjur och får så vi håller öppet här i första hand genom hagmark och skogsbete. Jag håller stigen öppen och sköter toaletterna och soptunnorna på ön. En hel del som besöker ön kommer sjövägen och lägger sig ute på udden så dem ser man aldrig röken av.
Men för den som vill promenera är Dagnäsön mycket mer än bara skog. Utanför skogspartierna sträcker sig åker- och beteslandsskap längs med stigarna som går runt halvön.
På fälten finns hav av gulsippor men även blåsippa, nunneört och lungört trivs. I vattnen omkring Dagnäsön finns abborre, gädda, gös, sik, ål och även mal sägs det.
Fast malen har vi bara läst om. Annars finns det mycket abborre och gädda som vi tar för husbehov för att ha till vintern eller bara för att röka och äta.
Fast allmänheten får inte fiska här och det går inte att köpa fiskekort.
Men den som är intresserad av djur kan med lite tur få se älg simmandes i området eller uppe på ön.
Det finns ingen fast älgstam på ön men däremot både rådjur, räv och grävling.
Under vårt besök ser vi ett tranpar, grodor, och hör ljudet av en hackspett någonstans uppe i lövverket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!