Naturvårdsverket efterlyser undersökningar

Uppgifterna om Astras dumpningar bör undersökas vidare. Det anser Kjell Färnkvist, avdelningsdirektör på Naturvårdsverket. Han skiljer dock på uppgifterna om dumpning i havet, som Astra Zeneca medger, och dem om nedgrävda gifter i Jönåker.

Övrigt2004-08-20 23:41
De tunnor som har dumpats i havet har med stor sannolikhet redan rostat sönder. Men det vore intressant att få reda på vad de innehöll. Sedan kan man ta ställning till om man bör vidta åtgärder, säger han.
De gifter som ska ha grävts ned i Jönåker är dock med stor sannolikhet fortfarande kvar, säger han.
Därför är det extra intressant att undersöka vidare.
Kjell Färnkvist ger Astra Zeneca rätt när de hävdar att miljölagstiftningen var mycket svagare i början på 1960-talet. Den första miljöskyddslagen kom först 1969.
Det förekom nog att företag dumpade allt möjligt i Östersjön innan 1969. Och det torde vara svårt att utkräva ansvar för dessa dumpningar.

Däremot ger miljöbalken, som antogs 1999, möjlighet att utkräva ansvar för nedgrävda gamla deponeringar. Om det finns gift nedgrävt i Jönåker kan därför en juridisk process möjligen bli aktuell.
Men det blir en fråga för länsstyrelserna i Södermanland och Stockholm. Det är länsstyrelsen som har tillsynsansvaret i sådana här frågor, säger Kjell Färnkvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om