Nätverk utan miljonärsföräldrar

Att räfst och rättarting tillsätts på internatskolan Lundsberg är allt annat än säkert. Skolans styrelse­ledamot Ulf G. Ryder säger att skolminister Jan Björklunds kritiserande är ”jävligt svagt” (Svenska ­Dagbladet 1/12).

Övrigt2011-12-02 05:00

Rektorn Staffan Högberg säger att skolregler som godkänner ”felaktiga strukturer” ska tas bort. Det är förbluffande att det över huvud taget kan finnas sådana strukturer. Vissa av dem har har tagits bort först när Skolinspektionen har rutit till.
Ryders och Högbergs uttalanden bekräftar den stereotypa bild som många har av internatskolor. Histor-iska kvarlevor där en ojämlik människosyn legitimerar ett patron-klientsystem som frodas inom höga murar, isolerat från resten av samhället.
Den bilden är alltför mörk svartmålning. Men det är sant att en mycket tvivelaktig syn på jämlikhet råder i vissa läger. Mina vänner som har gått på Sigtuna internat tycker det är helt normalt att yngre elever inte får sitta i soffan på filmkvällar, att de alltid ska stå sist i kön och att de totalförnedras av äldre elever under inskolningsveckorna. Detta på Sigtuna som inte har fått någon kritik i Skolinspektionens pågående granskning.
Nätverksbyggande är ett starkt argument för att gå på internat. När det är dags att göra karriär kan Lundsbergarna ha halva inne till många attraktiva positioner. Inget ont att säga om nätverk. Men det har varit svårt att bygga konkurrenskraftiga sådana för dem som inte har pengar.
Fram till nu. Det sägs mycket flummigt om sociala medier. Men det är sant att du kan få ett jobb genom att twittra med rätt personer eller dra arbetsgivarnas blickar till ditt amatörmässiga Youtube-klipp. Digitala medier-experten Emanuel Karlsten och kommunikatören Anna Visuri är bara två lysande exempel. Sociala medier kan välkommet nog vara en ny genväg till drömjobbet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om